Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), care va promova la nivel national principiile morale, etice si stiintifice ale activitatii companiilor care se ocupa de stocarea celulelor stem, a fost lansata la Bucuresti.

Scopul infiintarii ARBACS este de a facilita accesul cat mai multor viitori parinti din Romania la sanatatea copiilor lor prin informarea corectasi continua asupra celulelor stem, dar si de a promova un serviciu de calitate europeana, precum si responsabilitatea morala a membrilor sai in fata viitoarelor mame si a familiei, medicilor si a tuturor celor implicati in actul nasterii.
"Eforturile noastre conjugate de a avea o asociatie care sa ne promoveze activitatea, ARBACS, s-au concretizat astazi si credem ca acest demers este benefic pentru sanatatea generatiilor viitoare", a afirmat dr. Tudor Panu, de la Cord Blood Center.
Celulele stem din sangele placentar se pot utiliza pentru tratarea a peste 80 de boli, iar cercetarile recente au evidentiat un vast potential de utilizare a celulelor stem din sangele placentar in domeniul medicinei regenerative, fiind posibil ca in viitor sa se extinda lista bolilor tratabile, a subliniat dr. Panu.

In prezent, celulele stem sunt folosite in practica medical
a in tratarea leucemiilor, limfoamelor Hodgkin, anomaliilor celulelor rosii. "Consideram aparitia ARBACS un moment de referinta chiar pentru istoria sistemului de sanatate national. Recoltarea de celule stem este un domeniu de viitor pentru sistemul medical si pentru sanatatea oricarui popor", a apreciat dr. Dorin Pirciog, de la Biogenis.
Asociatia isi propune sa aiba o colaborare buna cu autoritatile competente in domeniul sanatatii in vederea dezvoltarii pe baze corecte si clare a acestui domeniu de varf. "Dincolo de orice interes comercial, primeaza interesul medical. De aceea ne dorim sa promovam si sa ajutam toate agentiile de celule stem pentru a avea cele mai inalte standarde, la nivel european", a aratat dr. Bogdan Ivanescu, de la Stem SURE.
Prima banca de celule stem in Romania, Cord Blood Center a aparut in urma cu sase ani, 10% din totalul persoanelor care devin parinti apeland la recoltarea de celule stem.
Contractul de recoltare si stocare se semneaza pentru 18-20 de ani, costul unei recoltari - trusa prelucrare, criogenare initiala - este de 3.500 de lei iar pentru depozitare se platesc intre 50 si 80 de euro anual.
Asociatia a luat fiinta la initiativa a trei companii de celule stem: Biogenis, Cord Blood Center si Stem SURE.