Statul datoreaza agentilor eco­nomici aproximativ 1,5 miliarde de euro, suma rezultata din contrac­tele incheiate si rambursarile de TVA. Cele mai mari restante catre firme le au administratia locala si sectorul sanatatii. Reprezentantii mediului de afaceri avertizeaza ca datoriile statului sunt foarte mari si produc efecte in cas­cada in sectorul privat.

Datoriile statului catre mediul de afaceri se ridica la aproximativ o treime din sumele pe care agentii economici le datoreaza la randul lor la buget. Astfel, potrivit datelor oficiale ale finantistilor, raportul datoriilor este de 1,5 miliarde de euro in contul statului, la 4,5 miliarde de euro, reprezentand restantele contribua­bililor la 31 decembrie 2009. Datele Minis­terului Finantelor arata ca, la sfarsitul anului trecut, obligatiile catre mediul de afaceri provenite numai din contractele de achizitii publice insumau 2,673 miliarde de lei, respectiv peste 647 de milioane de euro. La aceasta suma se mai adauga TVA de rambursat in cuantum de 889,5 mili­oane de euro, la data de 31 ianuarie 2010, din care 383 de milioane de euro cu o intarziere mai mare de 30 de zile. In ulti­mele luni, reprezentantii mediului de afa­ceri au acuzat in numeroase randuri auto­ritatile ca le-au produs prejudicii serioase agentilor economici prin plata cu intar­ziere a obligatiilor, atat a celor rezul­tate din contracte, cat si a rambursarilor de TVA. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca valoarea datoriilor data publicitatii de Ministerul Finantelor este foarte mare. „Banii se duc in cascada. In fata este primul rand de creditori, care la randul lor baga in faliment pe creditorii lor si tot asa. Si, daca aceste sume se duc in cascada, proportiile sunt semnificative pentru sectorul privat”, ne-a declarat presedintele AOAR.

Guvernul si-a propus ca, in aproape doi ani, sa ajunga la zi cu graficul de plati. „Guvernul, impreuna cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana au intocmit un program de monitorizare a arieratelor la ordonatorii de credite, iar in anul 2010 se are in vedere implementarea unor masuri de reducere a arieratelor, astfel incat pana la sfarsitul anului 2011 sa fie posibila diminuarea, in mod progresiv, a acestora si efectuarea platilor in cadrul scadentelor convenite in contracte”, arata Ministerul Finantelor intr-un raspuns pentru „Financiarul”. Florin Pogonaru spune ca, din punct de vedere financiar, este posibila respectarea acestui angaja­ment, avand in vedere banii care vin de la FMI. „Problema este la administratiile locale, pentru ca acolo nu exista disciplina financiara”, a avertizat presedintele AOAR.

Administratiile locale si sanatatea au cele mai mari datorii


Datoriile statului aferente contractelor comerciale incheiate s-au redus in peri­oada 31 decembrie 2008-31 decembrie 2009 de la 2,794 miliarde de lei la 2,673 mili­arde de lei. Cele mai mari restante le are administratia publica locala, care tre­buie sa plateasca 1.603,9 milioane de lei agen­tilor economici. Valorile sunt sem­nifi­cative in domeniul constructiilor, spune Ministerul Finantelor. „In cadrul admi­nistratiilor centrale, cele mai mari datorii sunt in sectorul sanatatii, si anume catre furnizorii de medicamente si aparatura sanitara, in valoare de 546,8 milioane de lei”, arata Ministerul Finantelor. Minist­e­rul a precizat ca raportarile pe care le pri­meste de la ordonatorii principali de cre­dite nu contin informatii despre numa­rul sau nominalizarea agentilor eco­no­mici. Potrivit datelor oficiale, sumele la plata carora se inregistreaza intarzieri de sub 30 de zile se ridica la 541,5 milioane de lei. In intervalul 30-90 de zile sunt cele mai mari sume datorate agentilor economici, acestea ridicandu-se la 693,5 milioane de lei.

Pentru intervalul 90-120 de zile, dato­riile sunt de 320,1 milioane de lei, iar intre 120-360 de zile de 686,2 milioane de lei. Statul are si datorii mai vechi de un an, al caror cuantum este de 432,1 milioane de lei, adica peste 100 de milioane de euro. Valoarea acestora este mai mica decat la 31 decembrie 2008, atunci cand se ridica la 549,1 milioane de lei.

Problema sumelor datorate de stat nu este de actualitate numai in Romania, ci si in celelalte tari din UE. Din acest motiv, Comisia Europeana a initiat un proiect de directiva care, daca va fi aprobat, va obliga institutiile sa-si achite obligatiile in termen de 30 de zile, dupa care vor plati penalitati.

Ministerul Finantelor spune ca, pentru a putea respecta acest termen, ordonatorii principali de credite ar trebui sa faca angajamente bugetare numai in limita creditelor bugetare aprobate.