Ce senzatie neplacuta trezeste scartaitul penitei pe hartiei sau a cretei pe tabla. Ca sa nu mai vorbim de zgomotul, absolut insuportabil, al unghiei pe sticla. Ce anume determina o astfel de reactie?


Mister pe care, bineinteles, s-au grabit sa-l descifreze cercetatorii. Au efectuat mai multe studii si teste si a ajuns la o concluzie: in creierul nostru exista o portiune responsabila de aceasta stare de aversiune creata de respectivele sunete.

Oamenii de stiita care s-au ocupat de dezlegarea acestui mister sustin ca sunetul generat de unghia care zgarie o tabla se situeaza in acelasi diapazon cu tipatul uman si cu plansetul bebelusului si de aceea ne face sa tresarim, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

La experiment au participat 13 persoane, care au accpetat sa asculte 74 de sunete diferite. Apoi, pe baza inregistrarii reactiei creierului, s-a stabilit care dintre ele au fost pe placul voluntarilor si care nu. Astfel, cele mai neplacute s-a dovedit a fi zgomotul produs de scartaitul cutitului pe sticla, urmat de cel al furculitei pe sticla. Urmatoarele doua locuri au revenit cretei pe tabla si unghiei, tot pe tabla de sticla.