Mai este cineva care nu a fost in Grecia? Daca da, vara asta mai de criza ar fi un bun prilej pentru un asemenea sejur, mai ales ca este o tara frumoasa, destul de ieftina si in care merita sa-ti petreci un con­cediu. Daca stii cum sa ti-l faci.

Grecia este, in mod clar, mult mai dezvoltata de­cat Romania, dar nici sa nu va asteptati la cine-stie-ce minune de tara, pentru ca s-ar putea sa fiti un pic dezamagiti. Ceva asemanari intre cele doua tari veti gasi cu siguranta, insa spre deosebire de Romania, Grecia stie cum sa atraga turistii: cu un raport pret/calitate satisfacator si cu o publicitate mult mai eficienta. Pentru un concediu in Grecia se poate merge cu orice, insa recomand ma­sina, pentru ca iti da libertate de mis­care. Desigur, pentru cine vrea sa prin­da radacini pe o singura plaja, dintr-o singura sta­tiune sau sa stea izolat pe o insula in mijlocul marii, mai bine se duce cu autocarul sau avionul.

Drum bulgaresc, drum grecesc


Cu masina, din Bucuresti si pana in jumatatea de nord a Greciei se fac in jur de 12 ore. Dupa ce treceti de transeele numite drum european din zona Adunatii Copaceni si dupa ce, ajunsi in Giurgiu, va trebui sa ocoliti vreo doi kilometri pentru a ajunge in vama - drumul european fiind blocat de un sediu al Politiei Comunitare - intrati in Bulgaria, pe singurul pod ce leaga cele doua tari. Traversarea Bulgariei nu e o treaba chiar usoara, dar macar nu veti intalni nici urma de groapa. In plus, chiar daca cea mai mare parte a drumului este format din sosele cu o banda pe sens, nu este foarte aglo­merat. Daca inca va mai temeti de „racketi” de­ghizati in politisti, care sa va jefu­iasca la drumul mare, nu cred ca mai e cazul sa va faceti griji, mai ales ziua, pentru ca exista sufi­cienta po­litie „normala” care va va­neaza pen­tru depasirea vitezei legale (oricum am ajuns la concluzia ca acei „ra­cketi” ar fi putut fi la fel de bine chiar politisti reali, in timpul lor liber). Ocazii sa calcati stramb pe soselele bulgaresti exista cu duiu­mul: nu exista curba sau intersectie cu un drum secundar in care viteza sa nu fie restrictionata la 60 km/ora, iar cam din zece in zece astfel de zone exista si un echipaj de Politie. Singurul blocaj mare in trafic il veti gasi undeva pe centura Sofiei (in buna parte tot cu o banda pe sens, ca si cea a Bucurestiului, dar macar are semafoare), exact la intersectia unde va trebui sa faceti stanga spre Grecia. Daca nu apucati sa stati macar ju­matate de ora in acel punct, atunci chiar va puteti considera norocos. Dupa aceea o sa dati intr-o auto­strada noua, care se intinde pe ca­teva zeci de kilometri, dar sa nu va bucurati prea mult: are regim de drum national, deci se merge tot cu 90 km/ora.

La acest capitol, si Grecia stie sa dezamageasca: de la granita cu Bul­garia spre Serres (primul mare oras grecesc din drum) porneste o autostrada si mai noua, dar pe care se poate circula doar cativa kilometri. Restul e in constructie, asa cum era si acum vreo patru ani (desi sunt doar vreo 40 de kilometri). Tot in constructie veti gasi si portiuni intregi din autostrada ce leaga Salonicul de Atena, semn ca si Grecia, ca si Romania, a fost extrem de miloasa cu fondurile europene pentru infrastructura si la fel de inceata in privinta lucrarilor propriu-zise. Sa nu credeti insa ca Grecia nu are au­tostrazi (chiar in zona Salonic exista o infrastructura de invidiat), dar, in contextul in care a devenit membra a UE inca de acum 28 de ani, te-ai fi asteptat la ceva mai mult.

Stele verzi pe pereti


Sa nu va asteptati ca pe litoralul grecesc sa gasiti prea multe hoteluri in adevaratul sens al cuvantului - Turcia, Bulgaria ori chiar Romania dau clasa Greciei la acest capitol. Hotelurile lor sunt mai mult un fel de pensiuni mai mari, mostenite din tata-n fiu, in care rar veti avea restaurant la parter, piscina ori alte optionale de acest gen. Nici la capitolul clasificare sa nu va faceti prea mari sperante. Aici, o contri­butie deosebita o au si agentiile romanesti de turism, care vand seju­rurile in Grecia si care, din darnicie, mai adauga macar o stea in plus fata de adevarata categorie a hotelului. Astfel, daca veti face o rezervare la un hotel de trei stele, sa nu va astep­tati la mai mult de doua. Hotelurile in sine nu arata chiar rau, dar exista sute de pensiuni in Romania mai frumoase si mai ingrijite. Daca aveti de gand sa va petreceti mai tot sejurul in camera, n-o sa va simtiti ca acasa. La plaja, nisipul e super fin, totul este curat, iar apa limpede.

Benzina sa aveti, ca locuri de vizitat sunt


Oricum ar fi, Grecia face insa toti banii, mai ales pentru locurile pe care le aveti de vizitat. Daca va cazati in zona continentala, mai ales in jumatatea de nord, nu trebuie sa ra­tati o vizita in Salonic. Un oras su­perb, al doilea ca marime al Greciei, de un farmec aparte. Nici Atena nu va va dezamagi si merita sa cheltuiti niste bani pe benzina necesara pana acolo si inapoi. Odata ajunsi in Grecia, trebuie neaparat sa vedeti Meteora cu manastirile construite in varful unor stanci uriase, crescute parca de nicaieri. Un urcus cu ma­sina pe Mun­tele Olimp si privelistea din varful Greciei merita, de ase­menea, tot efortul cailor putere de care dispuneti. Pe Olimp se poate ajunge din mai multe directii. Una este dinspre est, via Litohoro, un mic orasel la poale de munte, iar a doua dinspre vest, pe versantul opus - cautati indicatoare catre „Olimp sky center”. Aici veti avea de infruntat un fel de Transfa­garasan grecesc, cu deosebirea ca drumul este re­abilitat parca ieri, asfaltul fiind aproa­pe virgin. Aproape de varf, drumul se opreste brusc intr-un fel de unitate militara, care pazes­te, probabil, intrarea spre casa zeilor. De asemenea, trebuie facuta si o croaziera pe una din insule, iar oferte in acest sens gasiti destule.


Seara greceasca - mai bine rabdati


Daca sunteti cazati prin zona de nord si daca vi se ofera si „rarisima” ocazie de a beneficia de o seara greceasca (sau dupa-amiaza sau masa festiva sau masa de Paste etc., in functie de perioada in care mergeti), mai bine economisiti cei 35 de euro de persoana care vi se cer de regula de catre agentiile de turism roma­nesti. Deosebita ocazie are loc, intot­deauna, intr-un restaurant mare, undeva la o margine de sosea, ce pare construit fix pentru asa ceva. In el intra lejer cateva sute de oameni - cam toate seriile de turisti aflate la momentul respectiv in Grecia. Re­stau­rantul nu arata rau, dar con­ditiile amintesc de vechile „impinge tava” de pe la noi. Mai exact, atat mancarea, cat si modul de auto­servire (in fapt o coada permanenta de cateva zeci de metri) sunt similare cantinelor. Programul artistic nu va va da pe spate decat eventual de foame, iar in afara unei sticle de vin la trei-patru persoane va trebui sa platiti ca sa aveti in ce va ineca amarul dupa cei 35 de euro. Sincer, la banii astia, doua persoane ma­nanca si beau boiereste in orice restaurant din statiuni. Apropo de mancare, specialitatile culinare ale grecilor sunt chiar foarte bune, iar serviciile aproape ireprosabile. Iar daca veti cere o salata greceasca veti avea placuta surpriza sa constatati ca legumele chiar au gust, indiferent de anotimp, semn ca ceea ce gasim noi prin piata ori hipermarketuri sub titulatura de „foarte foarte gustoase” se coc, asa cum banuiati de mult, in tirurile blocate prin ambuteiajele bulgaresti ori romanesti. Meniurile sunt in aproape toate limbile - inclusiv romana -, iar multi dintre ospatari stiu bine romaneste. Unii chiar vorbesc perfect limba noastra, ca te si intrebi daca nu cumva sunt chiar romani plecati pe acolo la munca. „Pai, de cinci ani, vin o gramada de turisti romani pe-aici. Sincer, cam 80% dintre clienti sunt romani, asa ca am avut de unde sa invat ro­maneste”, o sa va explice calm chel­nerii in cauza. Iar daca n-ar avea un mic accent specific, mai-mai ca nu le-ai crede povestea.

Romanii, primiti cu bratele deschide


Grecia este una dintre putinele tari din Europa, alaturi de Turcia si Serbia, in care romanii sunt primiti bine. La urma urmei, au si de ce: grosul turis­tilor sraini este constituit din romani. Oricum, oamenii sunt amabili si stiu sa se faca placuti, mai ales cand au de-a face cu un potential client. Lucrul acesta este valabil si prin magazinele de prin statiuni, unde ga­siti aproape orice, de multe ori la preturi mai mici decat in Romania. Ba chiar preturile pot fi negociate, in functie de canti­tatea de imbracaminte sau suveniruri pe care doriti sa v-o cumparati.