Drumul care pleacă din Viena şi ajunge la Salzburg trece la un moment dat printr-o regiune renumită în Austria şi în întreaga lume. E provincia istorică Salzkammergut, un teritoriu mic, dar plin de atracţii turistice, unele dintre ele incluse fără doar şi poate în categoriile „cel mai/cea mai frumos/frumoasă”. Aici sunt 76 de lacuri cu iz de pietre preţioase, munţi prin care sălăşluiesc refugii romantice, localităţi străvechi, cuprinse de o linişte profundă, iar fiecare colţ zărit de călători poate fi foarte bine imortalizat pentru veşnicie şi pus într-o ramă. E raiul sporturilor nautice şi al celor de iarnă, iar la finalul unei partide de iahting sau la marginea unei pârtii un restaurant este oricând pregătit pentru o masă copioasă cu gulaş, miel înăbuşit, gogoşi şi multă bere sau şnaps.

Odinioară, locuitorii din Salzkammergut îşi câştigau existenţa trudind la numeroasele mine de sare, însă cei de azi au cu totul alte resurse, pentru că provincia în care îşi duc existenţa este una dintre cele mai frumoase din Austria. Plecând din Salzburgul lui Mozart, călătorul se avântă într-o adevărată ţară a lacurilor placide, pe al căror maluri se înghesuie construcţii venite din epoci de mult apuse, dar care se încăpăţânează să uimească până şi pe cel mai insensibil privitor. Punctele forte ale regiunii sunt lacurile Fuschlsee, Attersee, Mondsee, Traunsee, Wolfgangsee, staţiunea Bad Ischl, atât de iubită de împăratul Franz Josef, minunea barocă Hallstatt, unul dintre cele mai frumoase oraşe situate pe malul unui lac de munte din lume, şi masivul Dachstein. „Domeniul încăperilor de sare”, aşa cum se traduce Salzkammergut, deţine şi cea mai veche carieră de acest gen de pe mapamond.

 

Interzis pudicilor

Tot ce poartă numele de turist, călător sau vizitator are parte de aproape orice îşi doreşte. Lacurile calde sunt invadate de diguri pentru pescuit, şcoli de scufundări, de windsurfing sau de navigaţie, munţii sunt plini de schiori şi de alpinişti, cărările montane de biciclişti, iar în fiecare an are loc la Bad Goisern celebrul maraton Salzkammergut Trophy, dedicat mountain biker-ilor, la care prezenţa românească e întotdeauna numeroasă. „Când îmi spui de Salzkammergut mă gândesc prima oară la maraton, apoi la Dachstein, şi, nu în ultimul rând, la minele de sare. Sunt ipocrit dacă nu remarc numeroasele spa-uri din regiune, fără de care relaxarea nu capătă adevăratele valenţe. Saunele de aici sunt cu totul diferite de cele pe care le ştim de acasă sau de prin Antalya. Un fel de iniţiator îţi ţine un discurs la intrare, după care învârte un steag să omogenizeze aerul, îţi freacă pielea cu sare şi după ce te coci bine te serveşte cu fructe sau cu o băutură din partea casei. Intrarea într-o astfel de saună se face la comun, iar bărbăţii şi femeile sunt dotaţi doar cu un simplu prosop”, povesteşte Florentin Marinescu, unul dintre participanţii la Salzkammergut Trophy.

 

Împărăţia lacurilor

O foarte bună soluţie pentru o explorare în ţinutul Salzkemmergut o reprezintă alegerea Salzburgului drept punct de plecare sau chiar bază pentru tururi de o zi. Cea mai apropiată atracţie de oraşul lui Mozart este Fuschlsee, cel mai mic dintre lacuri. În 1965, producătorii filmului Sunetul muzicii au ales frumuseţile de aici pentru a filma scenele de început ale capodoperei în care au strălucit Julie Andrews şi Christopher Plummer. Lângă dealurile verzi şi apele întunecate ale lacului se află o cabană de vânătoare, Schloss Fuschl, construită în secolul al XV-lea şi care a văzut multe la viaţa ei. A fost proprietatea arhiepiscopilor de Salzburg, a liderului nazist Ribbentrop şi a găzduit de-a lungul anilor nume precum Richard Nixon şi Nichita Hruşciov. La sud-est de Fuschlsee se găseşte lacul Wolfgangsee, un loc unde atracţia principală o constituie Biserica de  Pelerinaj, un exemplu definitoriu pentru goticul austriac. Undeva prin zonă se leagănă un tren cu aburi ce urcă până la 1.785 metri, pe vârful Schafberg. De aici, toate marile lacuri din Salzkammergut pot fi zărite într-o zi cu soare plin. La nord, se situează Mondsee, lac peste care se revarsă vârfurile Drachenwand-ului. De jur împrejur sunt înşirate sate tradiţionale, cu biserici care vin din secolele XVI-XVII. Restaurantele locului sunt asaltate de gurmanzi, pentru că reuşesc să combine influenţele tradiţionale cu aşa numita nouvelle cousine. Navigatorii vor găsi ceea ce caută la Attersee, lacul de lângă Mondsee. Dimensiunile sale uriaşe îi conferă câteva particularităţi, precum aceea că nu îngheaţă niciodată, fiind, de altfel, singurul din Salzkammergut care se poate lăuda cu această performanţă. Drumul spre est duce către Traunsee, pe malul căruia se găseşte staţiunea Gmunden, remarcabilă pentru tratamentele tradiţionale, precum băile în apă sărată. În jurul lacului se găsesc castelele Cumberland, Wurttemberg şi Freisitz Roith. O odisee a secolului al XIX-lea se poate trăi la Bad Ischl, staţiunea preferată a împăratului austro-ungar Franz-Josef, dar şi a compozitorului Franz Lehár. Aici sunt cele mai vechi saline din Austria şi undeva prin localitate pasionaţii de dulciuri pot găsi cafeneaua Zauner, o patiserie legendară.

 

Cel mai frumos loc

Cea mai frumoasă imagine a regiunii Salzkammergut se zăreşte din Hallstatt, nume atât de cunoscut iubitorilor de preistorie. Urbea barocă, cu urme de convieţuire din Epoca Bronzului, se agaţă de o limbă de pământ de lângă lacul Hallstatter See. Aici casele sunt cocoţate pe pantele muntelui vecin şi aspectul lor parcă provine dintr-un tablou impresionist. E considerat cel mai frumos oraş situat pe malul unui lac de munte din lume. Mergând spre sudul acestui Hallstatter See, se întrevăd în zare gheţarii masivului Dachstein, un loc preferat de pasionaţii sporturilor de iarnă.

În zona Salzkammergut se poate ajunge lesne din Salzburg, după o călătorie cu un avion Tarom direct sau din Viena pe autostradă.