Un numar de 42 de proiecte hoteliere in valoare totala de aproape 150 de milioane de lei au fost anuntate pentru 2010 in Romania. Majoritatea unitatilor hoteliere aflate acum in constructie au o valoare medie a investitiei de trei-patru milioane de lei, potrivit datelor fir­mei de monitorizare a pietei constructiilor IBC Focus. Din totalul proiectelor programate pentru acest an, 25 se afla in faza de con­structie, noua sunt in stadiul de proiectare si opt in amenajare.

Tot din totalul proiectelor, in Bucuresti sunt programate pentru constructie trei unitati de cazare, restul vizand zona centrala a Romaniei (10 proiecte), partea de nord-est si nord-vest (cate opt pro­iec­te) sau zona de sud-est si sud-vest (cinci, respectiv trei pro­iecte). Potrivit IBC Focus, in 2009 au fost anuntate 305 proiecte hoteliere la nivel na­tional, numarul de proiecte promise pen­tru 2010 fiind de pes­te sapte ori mai mic fata de anul pre­ce­dent. Din domeniul ho­teluri si relaxare, cele mai multe pro­iecte au fost anuntate pe seg­mentul de a­gre­ment, unde inves­ti­torii au programat anul trecut 823 astfel de proiecte. Acest seg­ment include stran­duri, piscine, sali de sport, centre de re­laxare si spa, restau­rante, ca­fenele, spatii pentru expozitii si conferinte, precum si muzee si teatre.

„Zona de centru a tarii detine cel mai mare numar de proiecte inregistrate in 2009. Re­giunea pre­zinta cel mai mare potential si pentru 2010, inregistrandu-se cele mai multe proiecte de viitor, in stadiul de proiectare, licitatie si intentie”, se arata in raport.

Cele mai multe constructii pe segmentul hoteluri si relaxare (47%) au vizat investitii medii de trei-patru mi­lioane de lei, restul fiind con­structii estimate la peste patru mili­oane de lei (19%) si sub un milion de lei (34%).

IBC Focus este specializata in monito­rizarea pietei constructiilor si realizeaza studii cu privire la cele mai active segmente ale sectorului de profil, avand o baza de date cu peste 12.000 de santiere in Ro­mania.

Anul trecut au fost anuntate 305 proiecte hoteliere la ni­vel national. Un an mai tarziu, numarul de pro­iecte pro­mi­se in sectorul hotelier este de peste sapte ori mai mic.