Aproximativ 11.000 de firme prezente pe piaţa din România sunt înregistrate în ţări cu avantaje fiscale dintre cele mai diverse. Fie că au pornit de la zero ori şi-au transferat pe parcurs acţionariatul, toate aceste companii au găsit un teren fertil în Cipru, Elveţia, Luxemburg sau Irlanda. Privind în urmă, reprezentanţii acestora spun că nu regretă decizia transferului şi aduc ca argument creşterea profitului cu până la 24%, faţă de perioada în care compania era înregistrată în ţara noastră. Având calea deschisă şi atraşi de mirajul facilităţilor, tot mai mulţi oameni de afaceri iau acum în calcul mutarea firmelor în astfel de ţări.

Firme cu tradiţie pe piaţa din România, precum Policolor, Albalact, Cocor sau Rompetrol, dar şi simple IMM-uri au în prezent acţionari înregistraţi în paradisuri fiscale. Au activitate aici, dar se raportează la regulile de acolo. Altfel spus, oricine, fie om de afaceri, fie companie, îşi poate înfiinţa sau transfera o firmă într-un astfel de loc, pentru că avantajele nu sunt deloc de neglijat. Printre acestea se numără evitarea legală a impozitelor, protecţia bunurilor sau confidenţialitatea. Până la culegerea roadelor, proprietarul businessului are de investit o sumă cuprinsă între 1.500 şi 20.000 euro, care reprezintă costurile de înfiinţare. La acestea se adaugă cheltuielile de întreţinere anuale, cuprinse între 1.000 şi 10.000 de euro. Cu toate că aceste costuri de început sunt destul de mari, în opinia lui Gabriel Sincu, partener al companiei de audit şi consultanţă Mazars, întreprinzătorii români sunt din ce în ce mai interesaţi de optimizarea businessurilor folosind structuri tip holding, specifice statelor cu fiscalitate avantajoasă. Cu alte cuvinte, zonele cu facilităţi fiscale şi nu numai. Paradis fiscal sau offshore - sunt denumiri care pentru mediul de afaceri înseamnă impozite şi taxe mici. Specialiştii în fiscalitate spun că, de cele mai multe ori, cele două termene se confundă, deşi există diferenţe reale între ele. Astfel, offshore-ul este locul unde impozitarea este mai scăzută decât în alte ţări, fiind acordate mai multe facilităţi fiscale, în timp ce paradisul fiscal se traduce prin regim de taxare inexistent sau foarte mic.

Cine a migrat

Una dintre firmele care a ales să plece „în paradis” este Forza Rossa SRL - importatorul Ferrari în România, care a ales să-şi ducă o parte din business în Cipru, ţară cu statut de offshore. Lucian Şonea, marketing manager al companiei, a explicat că Forza Rossa şi-a consolidat activităţile în anul 2010, astfel că în prezent toate companiile importatorului sunt deţinute de Forza Rossa Holding LTD. Motivul principal al mişcării l-a constituit necesitatea consolidării bilanţului tuturor companiilor Forza Rossa din Europa. „Consolidarea cifrei de afaceri şi a bilanţului oferă, în special finanţatorilor, o viziune mai clară şi amplă asupra activităţilor grupului”, a mai spus marketing managerul companiei care a devenit reprezentantul general al Ferrari în România în aprilie 2007, inaugurând primul showroom dedicat exclusiv brandului, în mai 2008. Forza Rossa este doar una dintre peste cele peste 6.000 de firme româneşti cu acţionariat înregistrat în Cipru, însumând un capital total de aproape 15 miliarde de lei. Şi asta în contextul în care Cipru este o ţară cu doar 800.000 de locuitori, dar care se plasează pe locul al cincilea în topul investitorilor în România, tocmai datorită legislaţiei fiscale permisive.

De ce este Cipru în topul preferinţelor

Athos Fouttis, managing director în cadrul companiei de consultanţă Oxford Management Limited, prezentă şi pe piaţa din România, a explicat că principalul motiv al numărului mare de companii autohtone înregistrate în Cipru îl reprezintă reţeaua vastă de tratate fiscale încheiate cu alte ţări în scopul evitării dublei impozitări. În plus, profitul net anual se taxează cu numai 10%, spre deosebire de cele 16 procente, aplicate în România. Totodată, dividendele nu sunt impozitate, în condiţiile în care la noi se aplică o cotă de 16%. Astfel, profitul ajunge să fie taxat de două ori. „În cazul statelor cu care s-au încheiat tratate, pentru profitul realizat anual, nu puteţi fi impozitat decât într-o singură ţară, astfel că se elimină riscul să fiţi impozitat de două ori”, a completat Athos Fouttis.

Iar România se numără printre cele 45 de ţări cu care Cipru a semnat un tratat de evitare a dublei impuneri. Lista rămâne însă deschisă, alte state aflându-se în prezent în curs de negociere. Tratatele fiscale se aplică în cazul impozitelor pe profit şi al câştigurilor de capital, astfel că, dacă deţineţi acţiuni într-o ţară, de obicei tranzacţia nu se impozitează în statul unde sunt investite, ci doar acolo unde se găseşte proprietarul. O cotă de TVA de doar 17%, spre deosebire de cele 24 de procente aplicate în România, reprezintă un alt avantaj cu care Cipru îi atrage pe oamenii de afaceri autohtoni. De asemenea, în cazul în care compania este una de servicii, care realizează venituri din activităţi de natură intelectuală precum traduceri, editare de cărţi sau activităţi artistice, 80% din sumă este scutită de impozit, restul de 20% se poate deduce prin cheltuieli, astfel că maximum care se plăteşte este de 2% din venitul total. Tot în Cipru, veniturile obţinute din titlurile de valoare sunt scutite de impozit, la fel cum sunt şi toate tranzacţiile de pe bursă. Impozitul obţinut din dobânzile aduse de depozitele bancare este 15%, apropiat de cel practicat la noi, de 16%. O deosebire semnificativă faţă de fiscalitatea autohtonă este faptul că în Cipru pierderile pot fi reportate nedefinit ca timp şi, mai ales, pot fi compensate cu profitul, atunci când se realizează. Un alt avantaj major faţă de România este şi cheltuiala firmelor generată de impozitul pentru angajaţi. Spre deosebire de ţara noastră, unde impozitarea ajunge pană la 45% din salariu, reprezentând contribuţia angajatului şi a angajatorului către stat, în Cipru un salariu de până la 19.500 de euro pe an este neimpozitat. O sumă de peste 60.000 de euro pe an se taxează cu 35%, iar contribuţia suportată de angajat este de 6,8%.

Lista neagră a OECD

Un regim fiscal mult mai permisiv oferă paradisurile fiscale, dar cel care alege să-şi ducă businessul într-una din aceste ţări trebuie să verifice dacă nu figurează pe listă neagră întocmită de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Printre ele se numără şi ţările aflate în Caraibe, Costa Rica, Panama ori Brunei. Potrivit lui Gabriel Sincu, astfel de state sunt evitate de companiile serioase, întrucât ele sunt asociate cu spălarea de bani sau alte activităţi ilegale. Avantajele unor structuri înregistrate aici sunt date în special de „opacitatea totală”, ştiut fiind faptul că autorităţile respective nu divulgă niciun fel de informaţii altor state despre acţionari. De asemenea, impozitul este mic, uneori în sumă fixă, iar obligaţiile de raportare financiar-contabilă şi fiscală sunt minime. Un dezavantaj constă în faptul că aceste entităţi nu au încheiat convenţii de evitare a dublei impuneri cu alte state, respectiv nici cu România. „În consecin
ţă, majoritatea fluxurilor de venituri, precum dividende, dobânzi, onorarii pentru servicii de management, comisioane, redevenţe sau câştiguri de capital, care ar pleca din România către compania înregistrată într-un paradis fiscal vor fi supuse unui impozit cu reţinere la sursă, în cotă de 16% în Romania”, a adăugat consultantul Mazars. La polul opus, offshore-uri precum Luxemburg, Cipru, Olanda, Irlanda sau Malta se caracterizează printr-o legislaţie fiscală flexibilă, autorităţi deschise la dialog şi, nu în ultimul rând, cote de impozit mai mici, dar nu atât de mici precum cele din paradisurile fiscale, a mai spus Gabriel Sincu. Un alt avantaj major al acestor state în comparaţie cu România este însă existenţa legislaţiei de tip holding care permite în anumite condiţii un tratament fiscal avantajos pentru veniturile din investiţii, respectiv dividende, dobânzi, redevenţe sau câştiguri de capital. „Acesta este, de altfel, unul dintre motivele principale pentru care multe companii multinaţionale sau antreprenori români aleg o structură de tip offshore pentru a investi în România”, a explicat acelaşi consultant.

Cele mai căutate offshore-uri


Topul destinaţiilor preferate de întreprinzătorii români cuprinde Cipru, Luxemburg şi Olanda, dar soluţiile pentru fiecare companie în parte sunt personalizate, în funcţie de modelul de business. De exemplu, pentru firmele din domeniul imobiliar avantaje mai mari sunt în Cipru sau Luxemburg, pe când cei care gestionează servicii de proprietate intelectuală ar trebui să se orienteze spre Irlanda sau Malta. Totodată, structurile situate în jurisdicţii „prietenoase” din Uniunea Europeană sunt mult mai sigure, singurul risc major fiind cel legat de preţurile de transfer, respectiv autorităţile române să ceară impozitarea profiturilor entităţii externe şi în România, pe motiv că se încalcă principiile pieţei libere.

Tot la categoria avantaje intră şi cel de imagine, când compania este înregistrată în jurisdicţii ca Olanda sau Luxemburg. „Una este să negociezi cu un partener de afaceri din postura de preşedinte al consiliului de administraţie al unui holding înregistrat în Olanda, şi alta în calitate de patron al unui SRL cu sediul în Bucureşti”, consideră reprezentantul Mazars.

După cum se observă, avantajele offshore-urilor sunt multiple, iar legislaţia românească nu impune nicio interdicţie privind înregistrarea unei firme româneşti în paradisurile fiscale.


COMPANII ROMÂNEŞTI CU SEDIUL ÎN PARADISURI FISCALE
Albalact
– 25,4479% din capitalul social deţinute de RC2 (Cyprus) Limited
Amonil
- 32,1900% din capitalul social deţinute de Zalois Ltd. (Belize)
- 18,2262% din capitalul social deţinute de Jovline Ltd. (Belize)
-13,5489% din capitalul social deţinute de Salink Limited (Nicosia, Cipru)
Cocor
– 13,3209% din capitalul social deţinute de Broadhurst Investments Limited (Nicosia, Cipru)
Rafinăria Astra Română
- 48,0003% din capitalul social deţinute de Kreyton Limited Road Town Tortola VGB
- 41,6633% din capitalul social deţinute de Kalatse Investments Limited (Nicosia, Cipru)
Rompetrol Rafinărie
- 40,6258% din capitalul social deţinute de The Rompetrol Group N.V. (Amsterdam)
Policolor
- 49,2941% din capitalul social deţinute de Romanian Investment Fund (Cyprus) LTD
- 40% din capitalul social deţinute de RC2 (Cyprus) Limited
10,7059% din capitalul social deţinute de Romanian Reconstruction (Cyprus) Limited

TOP 3 locuri „de vis”
Anguilla
Locaţie: Caraibe
- nu se percepe impozit pe profit şi pe dividende;
- nu sunt cerinţe legate de contabilitate sau de depunerea altor declaraţii fiscale;
- stabilitate economică şi politică;
- reuniunile Directorilor sau Adunările Generale Anuale ale Acţionarilor nu sunt necesare;
nu există un capital minim autorizat pentru companiile înregistrate în Anguilla;
- minim un acţionar şi minim un director necesari, care pot fi aceeaşi persoană; - acţiunile pot fi emise în orice monedă;
- pot fi emise acţiuni nominative sau acţiuni la purtător;
- 0% impozit pe profit; o companie înregistrată în Anguilla nu poate desfăşura activităţi comerciale pe teritoriul statului şi nu poate deţine proprietăţi în Anguilla;
- 0% impozit pe dividende, dobânzi, redevenţe, chirii, compensaţii, bonusuri, comisioane.
COSTURI ÎNFIINŢARE: 4.800 EURO
TAXE ANUALE CARE SE PLĂTESC LA DATA DE 1 IANUARIE A FIECĂRUI AN: 999 EURO

Belize
- scutire de toate taxele pentru companiile de tip IBC din Belize;
- nu este necesară ţinerea unor registre financiar-contabile sau depunerea lor;
- o industrie a serviciilor financiare bine dezvoltată;
- Belize IBC beneficiază de legi stricte ce interzic dezvăluirea informaţiilor financiar-bancare;
- Belize nu este pe „lista neagră” a OECD;
- doar un singur director şi un singur acţionar sunt necesari pentru a înfiinţa în Belize o companie de tip IBC şi ambele funcţii pot fi deţinute de aceeaşi persoană;
- nu este necesar ca un IBC să declare beneficiarii reali, iar acţiunile pot fi emise în orice monedă;
- 0% impozit pe profit; o companie înregistrată în Belize nu poate desfăşura activităţi comerciale pe teritoriul statului Belize şi nu poate deţine proprietăţi;
0% impozit pe dividende, dobânzi, redevenţe, chirii, compensaţii, bonusuri, comisioane.

COSTURI ÎNFIINŢARE: 2.150 EURO
TAXE ANUALE ÎNCEPÂND CU AL DOILEA AN DE EXISTENŢĂ: 549 EURO
Irlanda
Companiile înfiinţate în Irlanda au imagine pozitivă în comerţul internaţional; statul irlandez nu este considerat paradis fiscal.
- 12,5% impozit pe profitul realizat oriunde în lume, care poate fi chiar 0% pentru primii 3 ani în cazul companiilor înfiinţate în 2011, în anumite condiţii;
- 0% impozit pe dividende, dobânzi, redevenţe, chirii, compensaţii, bonusuri, comisioane;
- convenţii de evitare a dublei impuneri, inclusiv cu România;
- nu există restricţii legate de naţionalitatea acţionarilor şi sunt ceruţi minimum doi directori.


FIRME CU ACŢIONARI PERSOANE FIZICE SAU JURIDICE STRĂINE EXISTENTE ÎN ROMÂNIA
ȚARA
NR. FIRME
CAPITAL SOCIAL TOTAL
Anguilla
1
34.240,00 lei
Bahamas
26
7.510.930,00 lei
Barbados
6
5.642.190,00 lei
Belize
76
370.665.479,00 lei
Cipru
6017
14.862.385.141,00 lei
Elveţia
1768
8.669.029.394,00 lei
Gibraltar
53
533.539.445,00 lei
Hong-Kong
61
33.736.385,00 lei
Insulele Cayman
16
71.787.015,00 lei
Insulele Virgine
35
126.364.032,00 lei
Irlanda
717
541.726.003,00 lei
Isle of Man
570
266.337.688,00 lei
Jersey
67
6.610.600,00 lei
Liechtenstein
154
182.664.248,00 lei
Luxemburg
802
5.535.333.437,00 lei
Malta
101
156.527.170,00 lei
Panama
216
165.295.059,00 lei
Republica Dominicană
20
2.779.647,00 lei
Seychelles
172
73.754.442,00 leiCiteste articolul integral in numarul 17 al revistei Income Magazin

Anguilla (paradis fiscal)
Locaţie: Caraibe
Capitala: The Valley
Populaţia: 8000 locuitori
Moneda : 1 East Caribbean
dollar = 100 cents
Limba oficială: Engleză


-Nu se percepe impozit pe profit şi pe dividende

-nu sunt cerinţe legate de contabilitate sau de depunere a altor declaraţii fiscale

-Stablitate economică şi politică

-Reuniunile Directorilor sau Adunările Generale Anuale ale Acţionarilor nu sunt necesare

-Nu există un capital minim autorizat pentru companiile înregistrate în Anguilla

-Minimum un acţionar şi minim un director necesari, care pot fi aceeaşi persoană

-Acţiunile pot fi emise în orice monedă

-Pot fi emise acţiuni nominative sau acţiuni la purtător

0% - impozit pe profit, o companie înregistrată în Anguilla nu poate desfăşura activităţi comerciale pe teritoriul statului şi nu poate deţine proprietăţi în Anguilla

0% - impozit pe dividende, dobânzi, redevenţe, chirii, compensaţii, bonusuri, comisioane

Costuri înfiinţare: 4.800 euro

Taxe anuale care se plătesc la data de 1 ianuarie a fiecărui an: 999 euroIrlanda

Companiile înfiinţate în Irlanda au imagine pozitivă în comerţul internaţional, statul irlandez nu este considerat paradis fiscal
- 12,5% impozit pe profitul realizat oriunde în lume, care poate fi chiar 0% pentru primii 3 ani în cazul companiilor înfiintate în 2011, în anumite condiţii

0% - impozit pe dividende, dobânzi, redevenţe, chirii, compensaţii, bonusuri, comisioane

Conveţii de evitare a dublei impuneri, inclusiv România

Nu există restricţii legate de naţionalitatea acţionarilor şi sunt ceruţi minimum doi directori

Costuri înfiinţare: 5.150 euro

Taxe anuale începând cu al doilea an de funcţionare: 799 euroHong Kong

Are sistemul juridic bazat pe cel englez, fiind o lungă perioadă de timp colonie britanică.

- Nu s-a aflat niciodata pe "lista neagră" a OCED.

- Impozitul pe profit se aplică numai pentru profiturile obţinute pe teritoriul statului Hong Kong.

- Nu este necesar să declare beneficiarii reali.

- Minimum doi directori sunt ceruţi, pot fi atât persoane fizice, cât şi juridice.

- Nu există un capital social autorizat minim sau capital social emis minim.

Fiscalitate:


- 0% - impozit pe profitul obţinut în afara statului Hong Kong

- 16,5% - impozit pe profitul obţinut pe teritoriul statului Hong Kong

- 0% - impozit pe dividende, dobanzi, redevenţe, chirii, compensaţii, bonusuri, comisioane


Costuri înfiinţare: 2.450 euro

Taxe anuale începând cu al doilea an de existenţă: 999 euro

Scoţia

Principalul avantaj al unui SLP (Scotland Limited Partneship) este acela că nu este o entitate taxabilă, astfel că toate profiturile şi pierderile LP-ului sunt transmise către partenerii cu răspundere limitată (Limited Partners). Partenerii vor fi impozitaţi în ţările lor de resedinţă.
- Un LP nu necesită contabilitate sau audit.
-Fiscalitate:

- 0% - impozit pe profit, un SLP nu este o entitate taxabilă

- 0% - impozit pe dividende, dobânzi, redevenţe, chirii, compensaţii, bonusuri, comisioane, dacă partenerii sunt societăţi offshore.

Costuri înfiinţare: 2.350 euro

Taxe anuale începând cu al doilea an de existenţă: 659 euro


Belize (paradis fiscal)

Scutire de toate taxele pentru companiile de tip IBC din Belize.

- Nu este necesară ţinerea unor registre financiar-contabile sau depunerea lor.

- O industrie a serviciilor financiare bine dezvoltată.

- Belize IBC beneficiază de legi stricte ce interzic dezvăluirea informaţiilor financiar-bancare.

- Belize nu este pe “lista neagră” a OECD.

- Doar un singur director şi un singur acţionar sunt necesari pentru a înfiinţa un Belize IBC şi ambele funcţii pot fi deţinute de aceeaşi persoană.

- Nu este necesar ca un IBC să declare beneficiarii reali, iar acţiunile pot fi emise în orice monedă.

-O companie înregistrată în Belize nu poate desfăşura activităţi comerciale pe teritoriul statului Belize şi nu poate deţine proprietăţi.
Fiscalitate:

- 0% - impozit pe profit,

- 0% - impozit pe dividende, dobânzi, redevenţe, chirii, compensaţii, bonusuri, comisioane


Costuri înfiinţare: 2.150 euro

Taxe anuale începând cu al doilea an de existenţă: 549 euroMalta

- Sistemul de impozitare al companiilor din Malta este in conformitate cu toate directivele

- Malta are statutul de membru al Uniunii Europene de la 1 Mai 2004.

- Companiile din Malta pot obtine numar de TVA, valid in VIES (Registrul Operatorilor Intracomunitari).

- Nu se percep impozit pe dividende, dobanzi, redevente pentru nerezidenti.

- Reţea extinsă de conventii privind evitarea dublei impuneri, care acoperă peste 50 de tari (inclusiv Romania), permitand niveluri mai scazute de impozit la sursă pe dividende sau pe alte venituri.

- Companiile incorporate in Malta pot desfasura numeroase activitati cum ar fi import-export de marfuri, intermedieri, francize, furinzari de servicii, consultanta.

- Conturile bancare pot fi deschise la orice banca din lume, in orice moneda.

- Este necesar ca toate companiile inregistrate in Malta sa aiba un secretar general, care poate fi o persoana fizica preferabil rezidenta in Malta.

- Directorii nominali si actionarii nominali sunt acceptati.

- Capitalul social poate fi exprimat in orice moneda (capitalul social minim este 1200 € sau echivalent orcarei altei monede si trebuie depus minim 20% - 240 €); compania poate emite actiuni in diferite moneau depunerea lor.

- Stabilitate politica si economica.

- Reuniunile Directorilor pot fi tinute in orice tara.

- Un Seychelles IBC poate detine o ambarcatiune.

- Moneda in care este depus capitalul social este USD.

- Doar un singur director si un singur actionar sunt necesari pentru a infiinta un Seychelles IBC si ambele functii pot fi detiunte de aceeasi persoana.