Berea Guinness, Temple Bar, muzica tradiţională, formaţia U2 şi verdele omniprezent sunt brandurile pe care Irlanda le-a exportat în întreaga lume. O călătorie acolo, în insula de la capătul Europei, generează o experienţă unică, indiferent că vorbim despre un city break la Dublin sau de o săptămână prin diferitele colţuri ale ţării. Capitala este o combinaţie între ritmul ameţitor din centru, cu zeci de puburi şi magazine, dar şi cu liniştea din parcuri sau din împrejurimi. De altfel, zonele limitrofe oraşului dezvăluie surprize neaşteptate, pentru că în faţa ochilor se arată fie povestea unui castel măreţ, fie coastele abrupte ale Irlandei sau un târg duminical aerisit şi plin de culoare.

Irlanda tradiţională se arată călătorilor avizi de trăiri profunde la doar doi paşi de capitala cosmopolită a ţării. Un tren îl ia pe turist din centrul Dublinului şi, în cel mult, o oră îl lasă fie la Howth, lângă portul înţesat de lei de mare şi piscul despre care H.G. Wells susţinea că oferă una dintre cele mai frumoase privelişti din lume, fie în staţiunea Malahide, lângă care se află un celebru castel, sau îl duce până la Bray, în sud, pe un traseu ce surprinde din plin toată splendoarea coastei irlandeze. Excursiile de o zi, organizate de zeci de agenţii sau de hoteluri din Dublin pentru 25 de euro, au ca punct terminus fermele tradiţionale, iar drept bonus se servesc diverse bucate locale în frunte cu plăcinta lui ma’am. În toate aceste locuri, ca şi în mijlocul oraşelor mari, se găsesc celebrele puburi, unde berea Guinness ţine cap de afiş, iar cârciumile de prin preajmă nu abdică în niciun fel de la omniprezentul fish and chips. O alternativă inteligentă, dar mai puţin conformistă, o reprezintă târgurile din mai toate localităţile. Aici, pe fundalul sonor asigurat de un bard local, se poate servi masa la tarabă şi experienţa culinară este extrem de diversă, pentru că irlandezilor le place să încerce gusturi străine, în special asiatice, sau se pot cumpăra zeci de sortimente de dulciuri.

Oferte de weekend

„Dublinul are un mare avantaj turistic: estul său se află situat pe malul mării, de la nord la sud. Asta înseamnă că din centrul oraşului, de la staţiile Pearse Station, Tara Street sau Connolly Station, aflate, toate trei, în inima Dublinului, se poate lua metroul de suprafaţă, numit DART, şi se poate ajunge fie în nord, în micile porturi Malahide sau Howth, fie în sud, pe plaja de la Bray, străjuită de munţi, fie în impunătorul port maritim Dun Laoghaire. Ca locuitor al Dublinului, recomand ca în zona de nord să luaţi DART-ul şi să vă opriţi în capătul de linie numit Howth”, spune jurnalistul Cristian Roman, autorul blogului Foodblog.ro şi rezident în Dublin din 2008.
 
Howth este o destinaţie preferată de weekend a locuitorilor din capitală. Localitatea omonimă este punctul de plecare al unui drum de zece kilometri pe o cărare situată în înaltul coastei abrupte. În cele câteva ore de mers pe jos (pentru că este interzis călăritul, conform unui indicator plin de haz, plantat undeva la începutul drumului), priveliştea este dominată de verdele crud al stâncilor şi de imaginea spectaculoasă a golfului Dublin.

În mijlocul peninsulei se află piscul de 170 de metri ce l-a uimit pe H.G. Wells, dar şi o zonă selectă unde se află locuinţe ale unor irlandezi celebri, inclusiv a lui Bono de la U2. Tot în centru se află castelului Howth, însă nu acesta reprezintă atracţia principală a locului, ci grădinile pline de rododendroni. De altfel, peisajele de aici, precum şi cele din regiune au reprezentat sursă de inspiraţie pentru diverşi artişti plastici, printre care şi Nathaniel Hone. „Această aşezare este, de fapt, o peninsulă legată doar de o mică limbă de pământ de Dublin. Aici însă, dacă ajungeţi duminica, veţi da peste două pieţe de mâncare tradiţională şi etnică, veţi întâlni restaurante ce servesc peşte şi fructe de mare proaspete, veţi putea merge pe dig în largul mării, aproximativ 500 de metri. Mai multe puburi vă vor aştepta nu doar cu Guinness, ci şi cu Smithwick’s, Kilkenny sau Murphy’s - celelalte beri de calitate ale Irlandei. Howth este cel mai fermecător şi rustic mic port al Dublinului”, spune Cristian Roman.

În Irlanda circulă o vorbă, care spune că oriunde ai ajunge, trebuie neapărat să vizitezi pubul local şi castelul. Pentru a pune în aplicare într-un mod elocvent respectiva zicală, trebuie luat DART-ul şi după numai 14 km se ajunge la Malahide, unde zace un castel vechi de 800 de ani, în mijlocul unui parc imens. Aici au concertat de-a lungul timpului mari artişti precum Eric Clapton sau Joe Cocker.

La circa 8 kilometri nord de Howth se găseşte Portmarnock, o staţiune estivală dar care deţine şi o biserică despre care locuitorii susţin că este cea mai veche din Irlanda – Sf. Doulagh (sec. al XII-lea).

Mare şi munte

În sudul Dublinului se înşiră o serie de localităţi amplasate pe malul Mării Irlandei, pe o distanţă de câţiva zeci de kilometri, care amestecă spiritul pescăresc şi rămăşiţele medievale. La promontoriul Sandycove se găseşte Turnul Martello, loc de inspiraţie pentru James Joyce în pasajul de început din Ulise. La sud, bastionul medieval Dalkey adăposteşte un centru istoric, iar spectacolul împrejurimilor terestre şi marine se conturează din crenelurile sale. Undeva în larg se zăreşte insula omonimă, un vechi amplasament pentru o mănăstire benedictină şi azi o rezervaţie ornitologică. Capătul drumului sudic este în Bray, o staţiune calmă de litoral, cu un munte în dotare. „În zona de sud vă recomand Bray, fiindcă aici aveţi la dispoziţie o plajă imensă (ce-i drept, plină de pietriş) şi imediat lângă ditamai muntele pe care îl puteţi explora până în vârf, graţie unei poteci de numai un metru lăţime. Aici, pe malul mării, lipite de plajă, se găsesc multe restaurante înşirate drept şi frumos, care servesc mâncare tradiţională: supe cremoase pe bază de peşte, tocăniţă irlandeză, mâncăruri pe baza de Guinness”, susţine Cristian Roman, un avizat al bucătăriei irlandeze. Pe drumul spre Bray se poate face o escală în portul turistic al Dublinului, Dun Laoghaire, care este el însuşi un oraş, potrivit lui Roman. „Aici digul este de câteva ori mai mare decât cel din Howth, iar iahturile şi ambarcaţiunile marine mult mai numeroase şi spectaculoase. De altfel, de aici pleacă şi uriaşele feriboturi spre Anglia”, mai adaugă proprietarul Foodblog.ro.

Legături bune cu România

Călătoriile din jurul Dublinului sunt o alternativă perfectă la un city break. Legăturile aeriene directe dintre Bucureşti şi capitala Irlandei sunt asigurate de liniile Blue Air şi Aer Lingus, iar preţurile pot varia de la 150 la 400 de euro, în funcţie de norocul fiecăruia. Cazările în Dublin pot pleca de la 25 de euro un pat la un hostel pe noapte, sau 50 de euro la un hotel de două sau trei stele. Chiar dacă la prima vedere ar putea părea un oraş scump, Dublinul poate rezerva surprize plăcute atât în magazinele din stânga Liffey-ului, râul care împarte oraşul în două, cât şi la restaurantele cu specific străin, unde preţurile sunt foarte rezonabile. Dată fiind dimensiunea mai redusă a urbei, e indicată plimbarea pe jos, iar pentru împrejurimi există o reţea de autobuze, dar şi trenul DART care leagă Malahide de Bray, cu trecere prin Dublin.