Intentia noului ministru al Sanatatii de a institui taxa pe fast-food, bauturi car­bo­gazoase si dulciuri a provocat neliniste in randul producatorilor, care asteapta sa vada parametrii tehnici si financiari ai proiectului. Majoritatea producatorilor si a comerciantilor din domeniu evita sa se exprime public pe aceasta tema. „Deo­cam­data asteptam sa vedem despre ce este vorba”, ne-a declarat Mugurel Radu­lescu, director de Comunicare al Coca-Cola HBC, care a adaugat ca nu a fost for­mulata o pozitie oficiala pe aceasta tema.

In schimb, Dragos Frumosu, prese­din­tele Federatiei din Industria Alimen­tara, a declarat ca taxa va duce la cresterea preturilor si la mutarea activitatii multor multinationale in alte tari. „Aceasta este o taxa nebuna, este ca si cum ne invata ei acum mersul pe jos sau ce sa mancam sanatos. Orice aliment consumat in exces este daunator, daca punem o taxa ca sa descurajam cumpararea unor produse este o nebunie. Vor sa distruga industria alimentara”, a afirmat Frumosu, citat de Mediafax.

Liderul sindical s-a aratat nemul­tu­mit de faptul ca acest proiect este deja elaborat, iar reprezentantii Guvernului vor sa discute cu partenerii sociali „abia acum, in al 12-lea ceas”.

Din cauza acestei taxe, Dragos Fru­mo­su este de parere ca societatile mici se vor inchide si va creste numarul de so­meri, ceea ce va duce la importul de pro­duse. Taxa pe fast-food va fi perce­puta ince­pand cu luna martie 2010 si impusa companiilor care produc, importa sau prepara produse tip fast-food, de patiserie-cofetarie, snacksuri, chipsuri si bauturi racoritoare, cu continut crescut de sare, grasimi sau zahar si cu aditivi alimentari.

Cuantumul contributiei urmeaza sa fie stabilit prin discutii cu producatorii si in urma unei dezbateri publice. Lista completa a produselor alimentare consi­de­rate nerecomandate va fi aprobata prin hotarare de guvern, potrivit pro­iectului de lege care introduce taxa fast-food. Sumele colectate vor fi utilizate pentru finantarea cheltuielilor de sanatate.