Producatorul olandez de software de navigatie prin satelit (GPS), Route 66, a angajat pana acum in centrul de dezvoltare software pe care il are la Brasov 20 de oameni din cei 150 anuntati pentru 2009. Explicatia este faptul ca oamenii buni sunt in continuare greu de gasit, iar specialistii foarte buni sunt deja luati. Acesta este singurul centru de cercetare si dezvoltare al Route 66 din lume. Compania pregateste si o harta pentru Romania, insa amana lansarea din cauza datelor incomplete privind obiectivele si orasele.
 
Din cei 150 de oameni pe care Route 66 a anuntat ca ii va angaja anul aces­ta la singurul centru de cercetare si dezvoltare pe care il are in intreaga lume, la Brasov, pana acum nu au fost gasiti decat 20. In 2007, compania anunta ca planul pe termen lung este de a mai achizitiona inca o cladire in care sa lucreze alti 350 de angajati. To­tusi, spun reprezentantii compa­niei, deficitul de specialisti pe piata per­sista, ceea ce ingreuneaza planurile companiei. „Pana in prezent, in cadrul companiei ROUTE 66 au fost an­gajate 20 de persoane din nu­marul estimat pentru acest an. Desi anul acesta planul de recrutare al companiei include un numar ridicat de angajari, 150 de persoane, pro­gra­matorii buni si pasionati sunt in con­tinuare greu de gasit. Noi am vrea sa angajam chiar mai multe persoane pentru ca avem foarte multe proiec­te anul acesta, insa nu cred ca va fi posibil. Exista inca deficit pe piata, iar specialistii foarte buni sunt deja angajati”, a declarat pentru „Finan­ciarul” Liviu Cristescu, direc­torul general al subsidiarei locale a Route 66. Compania e dispusa sa angajeze chiar tineri absolventi fara expe­rienta, conditia fiind insa aceea de a fi avut rezultate bune la scoala, si ofera inclusiv conditii de relocare. Compania asigura locuinta de ser­viciu pentru angajatii seniori si suport material pentru relocare in cazul absolventilor.

Angajatilor existenti le-a ac­tualizat salariile la cursul euro si la cursul inflatiei, dar a ope­rat si mariri de salariu pentru a co­respunde pie­tei nationale, fara a preciza exact care este procentul de crestere. Prin­tre proiectele la care lucreaza pro­gra­matorii Route 66 se numara solu­­tiile de navigatie off-line, on-line, dar si hibride pentru tele­foa­nele mobile de ultima gene­ratie pro­duse de Nokia si Samsung.


Harta pentru Romania mai asteapta


Desi la centrul din Brasov se dezvolta produse de navigatie pen­tru tari de pe cinci continente, pen­tru Romania inca nu a fost dezvoltat un produs dedicat.

„Solutia de navigatie pentru Romania este incorporata in pache­tul pentru Europa, lipsa unor date complete legate de toate obiectivele si orasele din tara - data de infra­structura precara, modificarea sen­surilor de circulatie, denumirea stra­zilor, inchiderea unor drumuri, dar mai ales de lipsa unor autoritati la nivel local care sa centralizeze aceste modificari - determina ama­narea lansarii unui produs pentru Romania, daca nu este conform cu standardele inalte ale companiei ROUTE 66”, a explicat Cristescu.

Subsidiara locala a Route 66 a avut anul trecut un rulaj de 2,4 mili­oane de euro, piata de desfacere fiind insa cea mondiala, deservita prin filiale de vanzari in Elvetia, Olan­da si China. Pentru anul curent, com­pania nu a avansat nicio esti­mare legata de cifra de afaceri.