Lista castigatorilor licitatiilor pen­tru constructia de blocuri ANL din ultimii trei ani, o mega­afacere de peste 600 de mili­oane de lei, este dominata de sponsorii, membrii si apropiatii partidelor care formeaza actuala putere. Fie ca au dat o suma de bani pentru sustinerea cheltuielilor partidului, fie ca se afla pe listele parlamentare sau ca sunt apropiati ai primarilor unor localitati unde mai toate lucrarile de constructii sunt castigate tot de ei, toti au in comun faptul ca, la finalul unei licitatii unde fie se prezinta singuri, fie competitia este mimata in diferite grade, pun mana pe contractele publice.

Licitatiile din ultimii trei ani pentru constructia de blocuri ANL au depasit pragul de 600 de milioane de lei, insa aces­tea au o mica caracteristica care, la prima ve­dere, ii descurajeaza pe multi: majori­tatea au o valoare medie de 2-3 milioane de lei, rare fiind ocaziile in care o lucrare scoasa la licitatie sare de 15 milioane de lei. Firme aparent anonime se cocoata mai mereu pe lista casti­gatorilor, actio­na­rii acestora strangand cu dibacie in medie trei-patru contracte, mer­gand pentru un sponsor de partid de guvernamant pana la nu mai putin de 15 contracte. Pentru multe dintre firme, aceste contracte inseamna dife­ren­ta dintre existenta si faliment, pen­tru ca trei-patru astfel de contracte le asigura cifra de afaceri pe intreg anul.

Actionarul majoritar al Moldocor nu-si mai recunoaste donatia


Un caz clasic este cel al firmei de con­structii Moldocor SA care a donat in 2009 50.000 de lei catre PDL, potrivit datelor pu­blicate in Monitorul Oficial, iar in anul ur­mator castiga trei contracte pentru constructia de blocuri ANL. „Licitatiile pentru constructia de blocuri ANL sunt trans­pa­­rente, firma noastra a licitat in mai mul­te locuri. Cu statul se lucreaza greu. Poate pentru unii lu­crurile in relatia cu statul sunt simple, insa nu vin banii, sunt foarte multe lucrari in derulare cu statul, insa banii vin greu”, spune Mihai Batranu, ac­tio­narul majoritar al Moldocor SA. Cand vine vorba de banii dati PDL, Batranu nu mai recunoaste pur si simplu ca a fi­nantat in vreun fel partidul de guver­namant. „Nu au nicio legatura banii dati la partid cu lucrarile castigate. Nu am sponsorizat PDL, nu e adevarat”, sustine actionarul Moldo­cor SA, care ne-a in­demnat sa-i trimitem pe e-mail lista spon­sorilor de partid dupa care isi va formula un alt punct de vedere. Pana la inchiderea editiei, acesta nu a mai revenit cu vreo precizare. Moldocor SA es­te unul dintre con­structorii de casa ai Pri­mariei Piatra-Neamt, condusa de pedelistul Gheorghe Stefan „Pinalti”, dar are in portofoliu si sapte sali de sport construite pentru Com­pania Nationala de Investitii (CNI) din sub­ordinea ministrului Dezvol­tarii Regio­nale si Turismului, Elena Udrea.

Deputat PDL, constructor cu potential


Georgica Dumitru, deputat PDL de Dambovita, a castigat anul trecut cu firma sa Potential Cons SRL doua con­tracte pentru constructia de blocuri ANL la Doicesti si Aninoasa, doua localitati din Dambovita. „Domnul deputat este in con­cediu. O sa-i transmit mesajul dumnea­voastra si dansul va decide daca va va contacta sau nu. Eu nu va pot oferi niciun detaliu”, ne-a transmis Liviu Pe­ieru, unul dintre consilierii lui Dumitru Georgica. Pana la inchiderea editiei, deputatul PDL nu si-a formulat un punct de vedere pe marginea contractelor cu statul.

Cea mai mare parte a afacerilor anu­ale ale lui Georgica Dumitru, de 21 de milioane de lei in 2009, este sustinuta de lucrari cu Consiliul Judetean Dambovita si cu diferite localitati din acest judet unde firma deputatului PDL este buna la toate: modernizeaza biblioteca jude­teana, modernizeaza drumuri si poduri, reabiliteaza retele de apa, construieste statii de epurare, realizeaza mansar­da­rea colegiilor, instalare de echipa­mente de iluminat exterior etc.

„Nu va promit ca o sa raspunda”


Cel mai de succes constructor pentru ANL este unul dintre cei mai generosi sponsori ai PDL in 2009, cand a donat nu mai putin de 100.000 de lei - situandu-se in partea superioara a donatorilor ge­nerosi alaturi de Lukoil, Transilvania Constructii etc. Cel mai generos sponsor este insa scump la vorba. „Nu va promit ca domnul director o sa va raspunda”, ne-a transmis Olariu Cristina de la se­cretariatul lui Vic­tor Mihalachi, actio­narul majoritar al Vic­tor Construct SRL Botosani. Firma a castigat in ultimii trei ani nu mai putin de 19 contracte de constructie a blocurilor ANL in valoare de aproape 100 de milioa­ne de lei, ceea ce inseamna ca lucrarile cu statul i-au asigurat sponsorului PDL, Mi­halachi Victor, cifra de afaceri pe intreg anul 2009 de 71 de milioane de lei rama­nan­du-i niste lu­crari si pentru anul ur­mator. Ca si in cazul deputatului Georgica Dumitru, si Mihalachi Victor traieste de pe urma lucrarilor cu statul. In afara blo­curilor ANL sponsorul PDL a mai casti­gat contracte, fiind un antreprenor de nadej­de pentru Primaria Botosani si pentru ace­lasi judet: modernizeaza sedii de po­litie, de parchete de pe langa Tri­bu­nal, ame­najeaza imobile pentru pro­tec­tia so­ciala, amenajeaza spatii comerciale, rea­bilitari termice etc.


Si sponsorii UDMR pun mana pe contracte


Nici la minoritarii de la UDMR si­tuatia nu se prezinta altfel. Marconst SRL Marghita, detinuta de Antal Colo­man, care a donat 3.000 de lei UDMR in 2009, s-a cocotat pe lista de castigatori la noua contracte de construire a blocu­rilor ANL, la cel mai mare dintre acestea avandu-l partener pe prefectul de Bihor, Gavrila Ghilea - fost candidat si membru PDL - care detine pachetul majoritar de actiuni la Constructii Bihor. Pentru 17 milioane de lei, Coloman si l-a luat aso­ciat pe prefectul de Bihor in vederea con­struirii de locuinte ANL tocmai in Marghita, localitatea unde-si are sediul firma sa.

„Nu va declar nimic. Veniti la Mar­ghita si putem discuta orice”, spune Co­loman, care a refuzat sa raspunda ul­te­­rior la intrebarea daca exista sau nu o legatura intre banii dati la partid si suc­cesul ne­bun la contractele cu diferitele institutii de stat. Ca orice constructor de partid care se respecta, la randul sau, prefectul apolitic al Bihorului, Gavrila Ghilea, isi rotunjeste veniturile si din alte lucrari cu statul: patru sali de sport de la CNI, constructia sediului Inspectoratului de Politie Bihor, extinderi de alimentari cu apa in Ora­dea, canalizari si statii de epurare etc.

Statul - pentru unii muma, pentru altii ciuma


Pe lista sponsorilor PDL, dar si a con­structorilor de succes pentru ANL se mai afla Ison Trade Construct care pentru 10.000 de lei donati in 2009 s-a lipit de cinci contracte pentru con­struc­tia de blocuri ANL. Nu cu succes insa, pentru ca societatea a intrat in faliment. „Firma este in faliment si am cesionat toate lucrarile. Nu mai sunt salariati in firma, doar eu am ramas sa raspund la telefon”, spune reprezentanta sponsoru­lui PDL care preia apelurile. Nu acelasi lucru se poate spune despre Lefter Sorinel Radu, uni­cul asociat al Lefter Construct, care a cotizat la PDL, in 2009, 10.000 de lei, iar in anul urmator s-a lipit de doua contracte pentru con­structia de blocuri ANL.

Iacubov traieste si construieste


Un constructor exotic de blocuri ANL este Eccor SRL din Bacau, unde un pachet de actiuni este detinut de nimeni altul decat de Neculai Iacobov, tatal lui Cor­neliu Iacobov, unul dintre oamenii de afaceri implicati in fraudarea Rafo Onesti. Eccor SRL are in portofoliu trei contracte ANL in valoare de 11 milioane de lei.

Pe lista constructorilor ANL se mai afla alti apropiati ai actualei puteri: Re­con si Doje SRL, detinuta de Jenica Dop, constructor de casa al lui Neculai On­tanu, primarul Sectorului 2 din Bucu­resti, IM Construct, detinuta de Szekely Imre, un apropiat al primarului Man­galiei, Zanfir Iorgus, Zona D SRL, a lui Todor Tamas, un apropiat al lui Tiberiu Ridzi, primarul Petrosaniului si sotul fostului ministru al Tineretului si Spor­turilor, Monica Iacob Ridzi,  firma de constructii a omului de afaceri Ion Ti­riac, Constructii Napoca SA, dar si Pas­conmat Construct, una din firmele care se lipeste de contracte gene­roase la Primaria Aradului, condusa de pede­listul Gheorghe Falca.