Constructorul aeronautic european Airbus Group SE şi-a îmbunătăţit, luni, cu aproape 4% estimările privind cererea mondială de avioane în următorii 20 de ani, datorită creşterii vânzărilor pe pieţele emergente din regiunea Asia-Pacific şi China, transmite agerpres.

În ziua de deschidere a Salonului aeronautic de la Bourget, Airbus a anunţat că în următorii 20 de ani companiile aeriene din întreaga lume vor achiziţiona 32.600 de noi avioane în valoare de 4.900 de miliarde de dolari, cu 1.200 de avioane şi 300 de miliarde de dolari mai mult decât estima în luna septembrie a anului trecut. Potrivit Airbus, traficul global de pasageri va creşte cu 4,6% în următorii 20 de ani ceea ce va obliga companiile aeriene să cumpere 31.800 de noi avioane de pasageri iar cererea de transport aerian de marfă va impune achiziţionare a 800 de noi avioane cargo.

'Asia-Pacific va fi lider mondial în termeni de trafic în 2034 iar China va fi cea mai mare piaţă aviatică din lume peste 10 ani. În mod clar, Asia şi pieţele emergente sunt un catalizator pentru creşterea susţinută a traficului aerian', a declarat directorul comercial de la Airbus, John Leahy. Conform prognozelor Airbus, în medie, 74% din populaţia economiilor emergente va efectua un zbor pe an în 2034, faţă de 25% în prezent.

Pe categorii de avioane, Airbus estimează că până în 2034 vor fi livrate 23.000 de avioane monoculoar cu un preţ de listă de 2.200 miliarde de dolari, în creştere faţă de 22.071 de avioane conform estimărilor anterioare. Însă, în termeni de valoare, cea mai mare parte a pieţei va fi reprezentată de avioanele de dimensiuni mari, Airbus estimând că 9.600 de avioane în valoare de 2.700 de miliarde de dolari vor fi vândute în următorii 20 de ani.

Săptămâna trecută, grupul american Boeing şi-a îmbunătăţit şi el estimările pe termen lung privind cererea mondială de avioane. Cu toate acestea, Boeing şi-a redus estimările privind vânzările de avioane foarte mari, cum este Airbus A380, până la 540 de unităţi de la 620 de unităţi cât estima în urmă cu un an. În schimb, directorul Airbus, Fabrice Bregier estimează că cererea pentru avioane foarte mari va fi dublă faţă de cât preconizează Boeing, chiar dacă este vorba de o cifră inferioară estimărilor anterioare ale Airbus.

Cea de a 51-a ediţie a Salonului Internaţional de Aeronautică Le Bourget îşi deschide luni porţile în apropiere de capitala Franţei, pe lângă tradiţionala concurenţă dintre rivalii Airbus-Boeing un accent deosebit în acest an urmând să fie pus pe protecţia mediului înconjurător.