Hackeri chinezi au fost primii suspectaţi după dezvăluirea, la 4 iunie, a unei intruziuni în baza de date a Oficiului pentru managementul personalului (Office of personnel management/OPM), care conţine informaţii private despre toţi angajaţii federali din SUA.

Referitor la acest atac cibernetic, ministrul securităţii interne Jeh Johnson a confirmat că 'un volum semnificativ de informaţii personale şi extrem de sensibile au fost sustrase de un actor foarte experimentat', în urma acestui atac cibernetic care vizează cel puţin 4,2 milioane de angajaţi federali.

Poliţia federală şi FBI, precum şi Agenţia de Securitate Naţională (NSA) au stabilit că date privind personalul agenţiei de informaţii CIA şi alţi angajaţi abilităţi cu secrete în domeniul apărării au fost 'compromise'.

'Atacul informatic de la OPM face obiectul unei anchete. Avem dovezi clare asupra identităţii autorilor care se află la originea pirateriei' cibernetice, a declarat ministrul, confirmând implicarea unui 'principal suspect'. 'Dar, în acest stadiu, nu suntem pregătiţi să facem publică identitatea autorilor', a adăugat el, vorbind la Centrul de studii strategice internaţionale (CSIS).

China este principalul suspect, potrivit mai multor mass-media americane, o ipoteză denunţată ca 'iresponsabilă şi fără fundament' de Ministerul de Externe chinez.

Sindicatul angajaţilor guvernamentali din SUA a estimat că toţi funcţionarii publici din întreaga ţară au fost vizaţi de acest atac cibernetic, susţinând că hackerii se află 'de acum în posesia tuturor datelor personale ale fiecărui angajat, fiecărui pensionar federal şi până la 1 milion de foşti angajaţi federali'.

Ministrul Johnson a confirmat că OPM continuă acţiunile pentru a stabili numărul exact al persoanelor afectate în urma acestui atac informatic, precizeaza agerpres.