Delicioase şi parfumate, perele conţin cantităţi importante de vitamine benefice organismului şi sistemului imunitar. Pe lângă apă şi vitaminele A, B şi C, aceste fructe mai conţin săruri minerale, fosfor, calciu, potasiu, fier, elemente care le fac foarte uşor de digerat chiar şi pentru persoanele cu probleme de stomac.

Împotriva infecţiilor

Cuprul şi vitamina C au au acţiune antioxidantă care protejează celulele de nocivitatea radicalilor liberi. Vitamina C stimulează celulele în lupta împotriva infecţiilor, ucigând bacteriile şi viruşii. În cazurile de infecţii sau răceli repetate este bine să bei timp de o săptămână sau două câte un litru de suc sau de nectar de pere. În filozofia terapiei orientale, perele acţionează benefic asupra plămânilor care produc energia necesară pentru lupta cu agenţii patogeni.

Împotriva cancerului de sân

Un studiu efectuat pe un număr de femei aflate la postmenopauză arată că riscului apariţiei cancerului mamar este foarte mult diminuat, cu până la 35% la femeile care au consumat fructe bogate în fibre, mere, pere, prune şi smochine.

Împotriva bolilor de inimă şi a cancerului de colon

Cu un conţinut bogat de fibre, perele reduc nivelul colesterolului „rău”, micşorând astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Totodată, o cură cu pere elimină toxinele din colon şi previne apariţia cancerului de colon. Perele sunt recomandate şi celor care suferă de constipaţie.

Împotriva problemelor cu ochii

Pentru sănătatea ochilor, morcovii au o importanţă deosebită, dar nu uita că şi anumite fructe sunt indicate pentru a ne menţine ochii sănătoşi. Un studiu oftalmologic atestă faptul că trei porţii de pere consumate pe zi reduc cu 36% riscul apariţiei degenerescenţei maculare, care duce la pierderea vederii pentru persoanele în vârstă. Dacă trei porţii de fructe ţi se par cam multe, atunci poţi consuma bucăţele de pere cu cereale dimineaţa la micul dejun, în salatele cu verdeaţă sau în combinaţie cu peştele.

Împotriva diabetului

Dintre toate fructele, perele au cel mai scăzut indice glicemic, fapt pentru care sunt indicate persoanelor care suferă de diabet. Aceste fructe constituie şi desertul ideal pentru persoanele supraponderale, fiind recomandate celor care doresc să slăbească şi sunt la dietă.

Împotriva stresului

Nimic nu se compară cu gustul unei pere coapte şi cu efectul de revigorare pe care îl are acest fruct asupra bolnavilor de astenie. Denumite şi „darul zeilor”, perele sunt ideale pentru persoanele stresate. Surmenajul psihic apărut în urma unui efort intelectual prelungit poate fi îndepărtat dacă vei consuma una sau două pere. Zahărul natural din aceste fructe ne aduce fericirea, fără să dăuneze asupra sănătăţii. Perele au un efect sedativ şi calmant asupra sistemului nervos, la fel ca un medicament de combatere a efectului stresului. Totodată, şi sucul natural de pere creează o stare de calm şi de relaxare asupra persoanelor care beau zilnic un litru din această licoare.

Împotriva hipertensiunii arteriale

Prin conţinutul bogat de potasiu, perele ajută la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, fiind o sursă de pectine şi bioflavonoide, perele au un puternic efect antioxidant. Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că aceste fructe ne protejează şi împotriva astmului.

Împotriva litiazei urinare

În cazurile de litiază urinară nutriţioniştii recomandă să consumi zilnic timp de două sau trei săptămâni câte un litru sau doi de suc de pere pe zi. Acest remediu poate dizolva sau mărunţi pietrele, favorizând eliminarea lor prin mărirea diurezei. Evită însă consumul sucului prea rece, cel mai indicat fiind la temperatura camerei.

Efecte benefice asupra ovarelor

Cercetătorii au descoperit că para conţine o substanţă denumită amfakt (care se regăseşte mai ales în coaja de pară), aceasta având puteri miraculoase asupra organismului. Amfakt-ul acţionează asupra proteinelor care determină eliberarea hormonilor ovarieni şi astfel sunt fabricate anumite structuri în ovar care au rolul de a creşte sensibilitatea neuro-psihică a sistemului nervos în zonele în care apare percepţia plăcerii organismului feminin.