Informația survine într-un moment în care autoritățile nu știu încă unde să caute avionul care a dispărut sâmbătă la scurt timp după decolarea sa de la Kuala Lumpur cu destinația Beijing. Aceste ultime dezvăluiri i-au determinat pe anchetatorii americani să analizeze posibilitatea ca avionul să fi fost deturnat către o altă locație.

Potrivit Wall Street Journal, apare astfel posibilitatea ca avionul cu 239 de oameni la bord să mai fi zburat încă circa 3.500 de kilometri, ajungând, poate, la frontiera cu Pakistan sau la destinații din Oceanul Indian sau Marea Arabiei.


Ultima apariție clară a a aeronavei pe radarele aviației civile a survenit sâmbătă cu puțin timp înainte de ora 01:30, la mai puțin de o oră de la decolarea din Kuala Lumpur.

Anchetatorii și oficialii din domeniul securității naționale cred că avionul a zburat în total cinci ore, pe baza datelor descărcate automat și trimise către sol de motoarele aparatului Boeing-777, parte a unui program standard de monitorizare.

O persoană a declarat ziarului că aeronava Malaysia Airlines a putut transmite date live de la motoarele avionului către Rolls-Royce pentru a fi analizate. Sistemul trimite datele de la cele două motoare Trent 800 ale Boeingului-777, oferind detalii cum ar fi altitudinea și viteza de zbor.

În acest context, oficialii americani specializați în contraterorism analizează posibilitatea ca un pilot sau o altă persoană de la bordul avionului să fi deturnat aeronava către o locație secretă, după ce în mod intenționat ar fi oprit transponderul avionului pentru a evita detectarea de către radare, a adăugat publicația citată.