Matematicienii Universitatii statului american Michigan au obtinut informatiile dorite privind caracteristicile somnului la cateva mii de persoane gratie aplicatiei mobile Entrain. Dupa lansarea acestuia, in 2014, aproximativ 8% dintre utilizatori au fost de acord, in conditii de anonimat, sa ofere cercetatorilor date legate de durata lor de somn.

In primul rand, specialistii au stabilit ca perioada de pregatire pentru somn este definita de factori speciali - necesitatea de a lucra pana tarziu sau petrecerile nocturne. Ce ii trezeste pe oameni dimineata? Ceasul biologic. Prin urmare, culcatul la ore tarzii ii priveaza pe oameni de un somn odihnitor.

In plus, s-a constatat ca femeile dorm, in medie, cu 30 de minute mai mult decat barbatii. Ele se aseaza mai devreme in pat si se dau jos mai tarziu. O tendinta care se manifesta in mod pregnant in intervalul de varste cupriins intre 30 si 60 de ani. Barbatii de varsta mijlocie sunt privati de un somn complet - frecvent ei domn mai putin decat cele sapte-opt ore cuvenite pe zi.

In ceea ce priveste somnorosii, studiul a aratat ca dintre toate popoarele lumii, cel mai mult dorm olandezii - in medie 8 ore si 12 minute -, cu 45 de minute mai mult decat japonezii sau singaporezii (7 ore si 24 de minute).