După datele dezamăgitoare din primul trimestru, când s-a contractat neașteptat, economia SUA a reușit să performeze peste așteptări în trimestrul al doilea, crescând cu 4,2%. În același timp, în Europa, Italia a intrat din nou în recesiune, iar economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a trecut pe scădere, astfel că economia zonei euro a stagnat în trimestrul al doilea. De asemenea, Danemarca a raportat o scădere economică, Cehia o stagnare, iar Japonia o revenire pe scădere accentuată (-1,7%).

În acest context, analiștii Tradeville urmăresc câteva perechi valutare ale dolarului american (USD) - cu coroana suedeză (SEK), coroana norvegiană (NOK), coroana cehă (CZK) și yenul japonez (JPY).“Pe piața forex, principala temă pe care o urmărim este cea a unui dolar puternic, ca atare avem în vedere USD/SEK, USD/NOK, USD/CZK și USD/JPY”, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville.

Pariu pe un dolar mai tare
Potrivit specialistilor Tradeville, politica monetară a SUA se mișcă în direcția unei restricționări monetare (sau, mai degrabă, a unei normalizări care echivalează cu o restricționare), în timp ce zona euro și Japonia sunt forțate să ia în calcul măsuri excepționale de relaxare monetară.

“Într-un mediu în care BCE (Banca Centrală Europeană) împinge dobânzi negative, Suedia, Norvegia și Cehia nu pot rămâne indiferente”, e de părere  Ovidiu Dumitrescu.

Suedia începe să aibă probleme economice - o serie de indicatori precum inflația, șomajul și balanța de plăți suferă -, iar principaul partid de opoziție nu pierde nicio ocazie să ceară politici monetare mai relaxate.

Cehia se bazează mult pe exporturi și e deranjată de o monedă care i se pare prea puternică. Economia Norvegiei este, în acest moment, cea mai stabilă, însă nici acolo lucrurile nu pot rămâne izolate în condițiile în care exporturile au o mare pondere în PIB, iar zona euro și Suedia nu știu cum să își lovească mai tare propriile monede (Danemarca, celălalt vecin are moneda legată de euro).

“Nu în ultimul rând, în contextul stagnării (ca ritm anual) economiei nipone, Banca Japoniei ar trebui să semnalizeze curând, în termeni mult mai expliciți, că angajamentul tipăririi de yeni va rămâne intact dincolo de finalul acestui an, cel puțin în parametrii curenți. Un test al pragului de 110 (USD/JPY) este cât se poate de credibil”, consideră directorul general adjunct al Tradeville.
Mai mult, toate aceste valute par să își piardă statutul de “monedă de refugiu”, cu posibila excepție a yenului japonez. Orizontul de timp pentru aceeste mișcări este primăvara lui 2015 (intervalul martie-mai), în funcție de data primei majorări a ratei dobânzii de politica monetară în SUA. O parte acestui fenomen a avut deja loc și e posibil să existe unele retrageri. Ca atare, cei interesați ar trebui să își dimensioneze pozițiile inițiale în mod prudent și să adauge pe fondul retragerilor sus-menționate.

Pariu pe slăbirea dolarului australian

De asemenea, specialistii Tradeville au în vedere posibila depreciere a dolarului australian în raport cu dolarul american (AUD/USD). Dacă pentru dolarul american sunt aceleași considerente precum cele prezentate anterior, pentru dolarul australian Ovidiu Dumitrescu recomandă ca “poziția să fie dimensionată corespunzător, întrucât această valută are un cost de finanțare mai mare decât celelalte monede menționate”.

În ceea ce privește economia Australiei, rata șomajului tocmai a depășit-o pe cea din SUA și continuă să crească. China își continuă procesul de “alunecare” economică controlată, ceea ce scade cererea pentru produsele minerale australiene.

“În plus, există în Australia o “bulă” imobiliară de toată frumusețea, alimentată în mare parte de capitaluri chineze, iar banca centrală este evident deranjată de nivelul ridicat al AUD/USD și a exclus să majoreze dobânda de referință la următoarele ședințe”, spune Dumitrescu. Cum, odată cu ratele de referință din SUA, nivelul dobânzilor ar trebui să crească la nivel global, toate țările cu bule imobiliare ar trebui să fie afectate.

“Pe scurt, este un raționament similar cu cel de mai sus, doar că Australia nu a început încă un ciclu agresiv de relaxare monetară. Dacă la rate de referință de 2,5% pentru AUD vs 0%-0,25% pe USD, cursul AUD/USD este de 0,93, în mod normal acesta ar trebui să aibă o depreciere importantă când ratele dobânzilor vor ajunge de exemplu 0,5% pe USD vs 2% pe AUD”, conchide acesta.