Studiind Venus, in a carei atmosfera exista de 100.000 de ori mai putina apa decat pe Terra, geofizicienii au analizat modul in care astfel de planete asemanatoare Pamantului, aflate in zona de viata, au pierdut rezervele lor de apa. Este din cauza "vantului electric" - un puternic camp electric, capabil sa accelereze si sa arunce in spatiu nu numai ionii usor de hidrogen, dar si oxigenul mult mai greu.

In straturile superioare ale atmosferei, forta campului electric al lui Venus este de cinci ori mai mare decat al Pamantului. In opinia oamenilor de stiinta, cauza rezida in radiatiile ultraviolete mai intense provenite de la Soare si de pozitia mai apropiata de astru.

De asemenea, specialistii au masurat, pentru prima data, potentialul electric al planetei Venus si care s-a dovedit egal cu zece volti. In acest caz, geofizicienii s-au folosit de instrumentul stiintific ASPERA-4 de la statia europeana Venus Express.

In fazele timpurii de dezvoltare a Sistemului solar, Venus si Pamantul prezentau foarte multe puncte comune. Cu timpul insa, prima planeta si-a pierdut rezerva de apa. Studiul realizat de cercetatori ajuta la clarificarea acestui fenomen.

Geofizicienii cred ca rezultatul analizei lor este valabil si pentru Marte, a carei atmosfera este, in prezent, studiata de statia MAVEN (Mars Armosphere and Volatile Evolution) si Mars Express.