Gripa este o maladie infectioasa. Ea ataca sistemul respirator inainte de a se raspandi in tot organismul. Contagioasa, ea este deosebit de frecventa, afectandu-i, in egala masura, pe barbati si pe femei. De asemenea, ea se poate manifesta la orice varsta, de la bebelusi la batrani. Spre deosebire de raceala (sau rinita virala), gripa este cauzata de un virus care se transmite usor de la o persoana la alta.

Primele semne ale gripei apar dupa 24 sau 48 de ore de la patrunderea virusului in organism. De regula, ele sunt mult mai serioase decat in cazul unui banal guturai si presupun aparitia brusca a frisoanelor, a durerilor musculare, o stare inexplicabila de oboseala, dureri de cap si in gat, etc. Provocand, de cele mai mult ori, o stare generala proasta, gripa este insotita de o crestere a temperaturii corporale, care poate depasi 38 de grade.

Problemele respiratorii pot fi completate de o tuse seaca, dar si o pierdere a poftei de mancare. Simptomele dureaza de la 24 de ore pana la o saptamana. In plus, febra poate avea momente de scadere si de crestere, in timp ce senzatia de oboseala poate persista mai mult de sapte zile.

La copii, simptomele sunt aceleasi, dar cu manifestari diferite in functie de varsta. Astfel, pana la 1 an,maladia poate fi extrem de discreta, aproape imperceptibila. Intre 1 si 4 ani, semnele sunt, in general, mai importante si pot fi insotite de somnolenta sau tulburari digestive.