"Problemele legate de apararea aeriana au urcat pe primul plan. Mai ales dupa ce SUA au adoptat conceptul atacului global fulgerator, care reprezinta principalul pericol pentru Rusia din punctul de vedere al apararii spatiului aerian", a explicat Makarov, citat de presa moscovita.

Oficialul rus a mentionat ca respectivul concept presupune ca, intr-un timp foarte scurt, orice stat pe care SUA l-ar putea considera inamic sa fie supus unui atac fulgerator, care ar putea dura intre 40 de minute si doua ore si jumatate.

Makarov a subliniat ca, in acest scop, pot fi folosite rachetele de croaziera, intercontinentale aflate deja in exploatare, precum si mijloacele in curs de realizare - aparatele zburatoare hipersonice.

"Rusia isi perfectioneaza scutul anti-racheta tocmai pentru a face fata acestor aparate zburatoare", a mentionat ofiterul rus, anuntand ca, potrivit estimarilor, pana in 2020, Statele Unite vor dispune de 8.000 de rachete de croaziera, din care 6.000 purtatoare de incarcatura nucleara. Mai mult ca sigur, a adaugat Makarov, aceste arme poate fi utilizat, "in anumite circumstante", impotriva Rusiei.