Analiştii IHS estimează că Statele Unite vor pierde cel puţin 300 milioane de dolari pe zi din producţia economică din cauza întreruperii unor activităţi ale guvernului în lipsa unui buget pentru anul fiscal 2014, început marţi. O suspendare cu durata de două săptămâni a activiăţii ar putea reduce cu 0,3 puncte procentuale creşterea economică a SUA în trimestrul al patrulea, anticipează analiştii Macroeconomic Advisers, potrivit Bloomberg.

Programul de relaxare cantitativă al Rezervei Federale, prin care banca centrală a SUA injectează lunar 85 miliarde de dolari în pieţe prin achiziţia de obligaţiuni, a tras în jos valoarea dolarului. Indicele dolarului calculat de Bloomberg a scăzut cu 0,75% din 17 septembrie, cu două zile înainte ca Rezerva Federală să decidă, contrar aşteptărilor, menţinerea programului de lichiditate, acuzând creşterea economică slabă.

"Dacă problema fiscală va continua, Fed va fi probabil mai puţin dispusă să reducă măsurile de stimulare a economiei. Dolarul va suferi", comentează pentru Bloomberg James Kwok, director de management valutar la fondul Amundi, cu active în administrare de aproximativ 1.000 miliarde de dolari.

După eşuarea negocierilor din Congresul SUA pentru un compromis pe tema bugetului înainte de termenul limită de 1 octombrie, liderii din legislativul american nu au programat noi întâlniri pentru continuarea discuţiilor. Totodată, congresmenii se pregătesc pentru o altă dispută aprinsă. Congresul trebuie să ridice până la 17 octombrie plafonul datoriei de stat, aflat în prezent la 16.700 miliarde de dolari, pentru a evita o posibilă intrare în incapacitate de plată a guvernului.

Indicele dolarului a scăzut marţi cu 0,4%, cea mai abruptă depreciere din ultimele două săptămâni, pieţele reacţionând astfel la întreruperea parţială a activităţii guvernului. Moneda euro a atins marţi cel mai ridicat nivel din ulimele 8 luni faţă de dolar, la 1,3588 dolari/euro. Miercuri, cursul dolar-euro a stagnat uşor sub maximul de marţi, însă moneda americană s-a depreciat cu 0,4% faţă de yenul japonez, la 97,57 yeni/dolar, scrie Mediafax.