Cumpărător este o firma din Bulgaria, Fintron Bulgaria, care ar trebui să vireze banii pentru submarin pana la sfârșitul acestui an.

Submarinul era inițial propus pentru transfer autorităților orașului Varna in vederea organizarii unui muzeu. Ulterior, Nadejda a fost scos la vânzare pentru 480.000 de leva. Nava a fost vânduta fără arme și sistemele speciale, fiind preparata pentru casare la fier vechi. Cu toate acestea, Fintron va putea folosi submarinul pentru excursii pe mare, insa pentru refacerea lui va avea nevoie de șapte milioane de leva.

Cumparatorul nu a anuntat care este scopul achizitiei. "Nadejda" a fost produs în noiembrie 1958, iar în septembrie 1959 ─ lansat la apa. În decembrie 1960, nava a intrat în componenta Flotei Mării Negre a URSS. În 1985, "Nadejda" și un alt submarin, Proiect 633.1 ─ «Slava (Gloria) » ─ au fost transferate Bulgariei.

Slava a fost retrasa în noiembrie 2011, iar ulterior submarinul a fost predat în mod oficial autorităților municipale din Varna, care vor sa-l transforme in mleuzeu.

Submarine diesel-electrice Proiect 633, au o lungime de 76,7 metri și o lățime de 6,7 metri. Submarinul este capabil de viteze de până la 15,3 noduri și are o autonomie de 60 de zile. In prezent, submarinele Proiect 633 sunt în serviciul flotelor militare din China, Siria și Coreea de Nord.