De aceea ar fi bine să știi când cariera ta a intra pe un traseu neașteptat și a cărui finalitate nu corespunde cu așteptările tale. Mai mult, trebuie să ai o viziune de ansamblu și de viitor pentru a face mult mai ușoară trecerea la o nouă carieră  Iată câteva repere care te vor ajuta:

1.Primești semnale care îți spun că urmezi o carieră nepotrivită.
Acestea sunt primele și cele mai ușor de reperat semne care te împing spre schimbare. Nu îți mai place ce faci la servici, nu te mai înțelegi cu colegii, nu pricepi ce vor șefii de la tine, munca ta nu îți mai oferă aceleași satisfacții, nu ai posibilitați de avansare, salariul nu a primit niciodată măriri, munca îți ocupă absolut tot timpul. Toate acestea îți spun că e cazul să mergi mai departe, dacă nu spre un nou domeniu, cel puțin la un alt angajator pe același domeniu.

Mai mult de 40% dintre oameni nu și-au dorit niciodată să urmeze o carieră în domeniul care lucrează. Așa că nu e bine să te crezi singurul/a în această situație.

2.O viață ai! De ce să nu încerci și altceva?
Trebuie să se schimbe ceva, trebuie să experienteze și alte posibilitați de carieră. Nu este bine să trăiești cu regretul de a nu fi încercat. Schimbarea îți poate aduce multe satisfacții pe plan profesional sau financiar. Oamenii sunt ființe care experientează pentru a cunoaște lumea mai bine. Schimbarea este o șansă spre autocunoaștere. Abia când începi să te implici și în alte activități, începi să știi unde poți performa și unde poți face diferența. Dacă vei simți că nici acolo nu este locul tău, vei putea continua pe aceeași direcție a modelării carierei.
Dacă nu riști nu câștigi.

3.Nu lăsa educația să te tragă înapoi!
Câte persoane au urmat o carieră în domeniul pe care l-au studiat în liceu sau facultate? Destul de puține. 33% cred că nu făcut o alegere bună în privința studiilor.

Cariera e mai mult despre ceea ce simți, decât despre ceea ce știi. Pentru carieră trebuie să îți faci treaba cu plăcere și entuziasm. Educația este un lucru obligatoriu și deciziile de educație nu sunt mereu în concoradanță cu viitorul, cu ceea ce se va căuta. Alegerile asupra domeniilor studiate se petrec la o vârstă de multe ori prea fragedă pentru a știi ceea ce ni se potrivește.
Te poți recalifica oricând. Dacă simți că ești atras de o anumită muncă, nu ezita să o încerci, indiferent de ce ai studiat.

4.Ție frică de schimbare? Trebuie să o depășești.
Frica este o stare emoțională normală. Toți oamenii o experimenteză. Frica de nou nu face excepție și ajunge să ne blocheze gândurile și să ne tragă înapoi.

Pasul cel mare trebuie făcut, dar cu puțină pregătire.

Este bine de știut că 65% dintre oameni nu se simt în siguranță atunci când sunt puși în fața schimbării carierei. Teama poate apărea din cauza necunoscutului, a eșecului sau a posibilității unei alegeri greșite.

Atunci când luăm calea schimbării trebuie să punem în balanță cele bune și cele rele. Pe baza acestui procedeu rațional se poate elimina un sentiment care nu are o bază reală și care apare doar ca reacție la nou.

Bineînțeles, frica este cea care ne protejează fizic și spiritual și nu trebuie mereu neglijată. Dar atunci când ea se opune progresului personal trebuie eliminată.

La final, este bine de menționat că există situații în care dilema schimbării carierei este atât de intensă, încât singura variantă este să te lași dus/ă de val.
 

Oprescu Gabriel
LINK Academy