Scaderea activitatii solare, observata de cercetatori din diferite tari, poate conduce la o noua Era glaciara pe Terra. Anomaliile climatice si de temperatura vor anihila discutiile despre incalzirea globala, pentru ca pana in 2055, planeta albastra va intra intr-o noua perioada glaciara, afirma oamenii de stiinta. In opinia lor, temperaturile vor continua, dupa toate probabilitatile, sa scada, ceea ce va conduce la geruri naprasnice in diferite zone de pe glob.

Cercetatorul japonez Mototaka Nakamura, specialist in oceanologie, afirma ca acest proces este confirmat de faptul ca straturile superioare ale oceanelor se „raceste” constant. Un punct de vedere sustinut de colegii rusi ai omului de stiinta nipon. De altfel, specialistii Observatorului Pulkovo, din Rusia, au vorbit inca din 2008 despre aceasta schimbare majora a climei, dar nu in directia incalzirii, ci a racirii.

Expertii japonezi si rusi cred, de asemenea, ca punctul de pornire a „noii ere glaciare” va fi anul 2014. De mentionat ca, potrivit parerii unanime a specialistilor internationali, Soarele a intrat intr-o faza de activitate redusa incepand din 2004.