Bazată mult timp pe comerţ, apoi pe exportul de perle, economia Emiratelor Arabe Unite este, astăzi, puternic legată de petrol şi gaze naturale. În ultimii ani însă, există o puternică dorinţă de diversificare a acestei economii. Dinamismul de dezvoltare, o politică fiscală favorizantă şi prezenţa numeroşilor investitori au făcut din Emirate un loc ideal pentru deschiderea de noi afaceri.

În general, Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt cunoscute ca figurând printre primii producători şi exportatori de ţiţei din lume. Ca o paranteză, merită menţionat că EAU exportă aproximativ 2 milioane de barili de petrol pe zi, cifră care va creşte până în 2030. La un preţ mediu al „aurului negru” de 75 de dolari/baril, se obţine un câştig de 25 de milioane de dolari pe zi, adică 2.000 de dolari pe secundă. O sumă „modestă”, nu-i aşa!? O sursă de venit sigură, care va dăinui încă 80-90 de ani de acum înainte, în funcţie de ritmul producţiei anuale. În ultimii ani, se lucrează intens pe linia diversificării activităţilor economice, prin crearea de zone libere, prin dezvoltarea sectorului de tehnologii avansate, a turismului de lux etc.

„Emiratele Arabe Unite pregătesc epoca post-petrol”, explică Munim Al Rubaie, asociat al cabinetului de expertiză contabilă şi consultanţă Baker Tilly. Astfel, spune expertul, „planul strategic lansat de emiratul Abu Dhabi, care deţine cea mai mare parte a rezervelor de petrol şi gaze, este croit pe principiul unei politici economice liberale, de consolidare a infrastructurilor industriale şi pe susţinerea IMM-urilor. Emiratul vrea să atragă investitori străini, folosind câştigurile obţinute din exploatarea hidrocarburilor pentru implementarea şi extinderea de noi activităţi. Dubai îşi centrează dezvoltarea pe poziţia strategică de platformă comercială”.

Bunele maniere
În ceea ce priveşte relaţiile de afaceri, este bine ca la începutul oricărei discuţii, înainte de a intra în subiect, partenerul să fie întrebat despre starea de sănătate. Punctualitatea nu este unul dintre punctele forte ale localnicilor, ceea ce nu înseamnă că nu trebuie respectată de occidentali. Negocierile se derulează într-o manieră calmă, fără presiuni şi reclamă mai multe întâlniri, aparent inutile. Altfel spus, este nevoie de răbdare pentru a ajunge la un rezultat. Pentru stabilirea unei întrevederi, nu apelaţi la secretari, contactaţi direct persoana dorită şi fiţi atenţi la obiceiurile zilnice. Odată invitat să intraţi într-o încăpere cu podeaua acoperită cu un covor sau mochetă, trebuie să vă descălcaţi. Dacă interlocutorul este o femeie, nu trebuie să-i strângeţi mâna înainte de a se prezenta. În plus, evitaţi privirile prea insistente. Cadourile nu sunt obligatorii, dar sunt apreciate, ele fiind deschise numai în cerc privat. Nu oferiţi parfumuri cu conţinut de alcool, articole de marochinărie confecţionate din piele de porc, obiecte reprezentând câini, cuţite sau bijuterii de aur. Dacă un occidental primeşte un dar, nu trebuie în nici un caz să-l refuze. Ar fi o dovadă de impoliteţe.

Multe oportunităţi
La capitolul oportunităţi de afaceri, domeniul cel mai vizat de marii investitori străini este cel al petrolului şi gazelor naturale. În acelaşi timp, sectoare precum imobiliare, serviciile şi industria agroalimentară se află în plină ascensiune, oferind bune posibilităţi de afaceri. Printre companiile internaţionale care s-au instalat în Emirate figurează Exxon Mobil, Total, Landmark Group, Carrefour, Unilever, Citibank, Boeing.

Le-au atras nu numai regimul fiscal extrem de convenabil, dar şi poziţia geografică a EAU, care îi conferă rol de trambulină pentru întreaga zonă a Golfului Persic, Orientul Mijlociu, Asia. Ca să nu mai vorbim de o mână de lucru ieftină, infrastructuri de transport şi fabricaţie (toate finanţate din petro-dolari ) de calitate şi, nu mai puţin important, acces la energie la preţuri scăzute. În plus, sectorul bancar este solid şi rentabil, iar reglementările favorabile investitorilor străini.

În clasamentul general Doing Business al facilităţii derulării de afaceri, Emiratele Arabe Unite se regăsesc în ediţia 2013 a studiului elaborat anual de Banca Mondială pe poziţia 26, urcând trei trepte faţă de topul precedent. Dacă plata impozitelor este în fruntea listei domeniilor analizate, protecţia investitorilor ocupă locul 128, iar execuţia contractelor poziţia 104. Crearea de întreprinderi se regăseşte în dreptul numărului 22, afişând, astfel, un salt spectaculos.

De ştiut
Emiratele Arabe Unite, stat federal creat în 1971, regrupează şapte state, fiecare condus de un şeic. Cele mai importante sunt Abu Dhabi, capitala politică, şi Dubai, capitala economică. Situate la extremitatea de sud-est a peninsulei arabice, ele numără aproximativ 8 milioane de locuitori.

Ce trebuie să ştie un investitor care şi-a propus să-şi încerce norocul pe aceste meleaguri:
- Legea privind societăţile comerciale şi Legea privind agenţiile comerciale constituie cadrul legislativ federal care controlează activităţile comerciale ale Emiratelor.
- Toate întreprinderile, fie că sunt industriale, profesionale, comerciale sau de servicii, trebuie să deţină o licenţă care le autorizează să opereze în EAU. Procedurile de obţinere a acestei licenţe diferă de la un emirat la altul, de la o zonă liberă la alta.
- Pentru a conduce o afacere în Dubai, sunt disponibile trei categorii de licenţe, valabile pentru 10 tipuri de activităţi fiecare: comercială, industrială şi profesională. Toate sunt autorizate şi aprobate de Dubai Economic Department.
- Formele juridice autorizate pentru întreprinderi: Public Joint-stock Company (51% trebuie deţinute de un cetăţean EAU); întreprindere individuală; Private Joint-stock Company (cel puţin trei asociaţi); Limited Liability Company (minim 2 asociaţi, maxim 50. Este forma de companie preferată de străini. Pe de o parte, ea oferă o structură de management suplă şi o protecţie a acţionarilor minoritari. Pe de altă parte, este uşor de creat); General Partnership (minim 2 asociaţi, numai cetăţeni EAU); Limited Partnership (cel puţin un asociat trebuie să deţină responsabilitate nelimitată).
- În EAU nu există salariu minim legal, cel mediu anual fiind de 25.000 de dolari. Orele suplimentare sunt răsplătite cu 25% în plus la salariul angajatului, plată suplimentară care creşte la 50% pentru timpul petrecut la serviciu în weekend.
- În Emiratele Arabe Unite nu există taxe impuse pe venit şi pe activele individuale, dar nici pe întreprinderi, cu excepţia celor din industria petrolieră şi a gazelor naturale, precum şi a filialelor băncilor străine, impozitul aplicat crescând de la10% la 55% în funcţie de câştigurile realizate.
- O taxă municipală se aplică tuturor societăţilor cu sediul în Emirate în momentul eliberării sau reînoirii licenţei de funţionare.
- Nu se practică taxă pe valoarea adăugată.
- Persoanele fizice nu sunt impozitate, existând o taxă imobiliară pentru proprietari.