Viruşii răcelii şi gripei “plutesc” peste tot în jurul nostru, aşteptând să găsească o gazdă... primitoare, cu un sistem imunitar nu suficient de puternic care să contracareze atacul. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să treci peste simptomele supărătoare ale unei răceli, fie ea şi într-o formă uşoară.

Frisoane

Bea un ceai sau un pahar cu lapte fierbinte, care te vor ajuta să previi deshidratarea organismului. Poate nu ştiai, dar viruşii atacă mai uşor celulele deshidratate, iar răceala, în aparenţă banală, se poate transforma într-o infecţie serioasă. Foarte utilă îţi va fi şi vitamina C, pe care o găseşti în sucul de coacăze negre şi în ceaiul de măceşe. În cazul în care nu ai probleme cardiace sau hipertensiune, poţi face o baie fierbinte. Dacă frisoanele nu dispar, atunci te poţi aştepta să apară următoarele simptome ale răcelii.

Febră

Nu încerca să scazi temperatura cu orice preţ. Dacă valoarea acesteia nu depăşeşte 38ºC, nu eşti în pericol: înseamnă că organismul luptă împotriva infecţiei şi nu este bine să-i îngreunezi sarcina.

*Bagă-te în pat şi înveleşte-te cu o pătură groasă, ca să transpiri. Acţiune sudorifică au infuzia din flori de tei (2 linguriţe în 2/3 cană cu apă), de liliac negru (5-10 grame în 100 ml apă) sau decoctul din frunze de melisă şi fragi (pune o lingură din fiecare plantă în 3/4 litri de apă şi fierbe-le 2 minute).

*Odihna este foarte importantă în refacerea organismului, iar un repaus la pat de 1–2 zile poate face minuni. De ce este mai bine să stai acasă? Pentru că îi poţi îmbolnăvi şi pe alţii şi pentru că aerul rece poate transforma răceala în bronşită sau în pneumonie. Evită activităţile fizice şi intelectuale solicitante.

*Bea cel puţin 10 pahare de lichide pe zi: apă, ceai şi sucuri de fructe. În acest fel previi deshidratarea (mai ales dacă ai febră mare şi transpiri abundent), favorizezi eliminarea toxinelor şi ajuţi la  fluidificarea secreţiilor.

* Bea ceai de scorţişoară cu miere: distruge viruşii, reduce febra şi combate inflamaţiile. La 250 ml apă clocotită se pune o linguriţă de pudră de scorţişoară (sau câteva beţişoare) şi două cuişoare. Se lasă să infuzeze 20 de minute, apoi se strecoară şi adaugă miere şi lămâie după gust. Se beau 2 – 3 căni pe zi.

Dureri în gât

Dacă durerile în gât sunt supărătoare cel mai bine ar fi să consulţi un medic, chiar dacă temperatura nu depăşeşte 37ºC. Ar putea fi vorba de o amigdalită. În cazul în care simţi doar o uşoară usturime sau durerile sunt moderate, consumă băuturi calde (nu fierbinţi), fă gargară cu o soluţie de bicarbonat de sodiu de 2–3 ori pe zi (o jumătate de linguriţă de bicarbonat într-un sfert de cană cu apă caldă) sau cu infuzie de salvie.

Nas înfundat

Împotriva congestiei nazale poţi folosi apa sărată: într-o ceaşcă cu apă călduţă pune o linguriţă de sare, aspiră puţin pe nas şi elimin-o pe gură. Se pare că această tehnică ajută, de asemenea, la vindecarea rinitei alergice.

Răceală sau gripă?

Aceste două afecţiuni pot fi confundate deoarece au numeroase manifestări comune. Există totuşi o diferenţă majoră - gripa loveşte brusc şi puternic, având simptome mult mai intense.

Răceală: secreţie nazală abundentă, nas înfundat, oboseală, strănut, tuse, febra lipseşte sau este uşor crescută (cel mult 38ºC), senzaţie de jenă sau de gâdilătură în gât, ochi lăcrimoşi, eventual dureri de cap şi dureri musculare.

Gripă: simptomele apar brusc - febră mare (39º-40ºC), frisoane, stare generală proastă, oboseală şi slăbiciune, somnolenţă, transpiraţii nocturne abundente, secreţii nazale şi obstrucţie nazală, dureri ce par să cuprindă tot corpul: capul, ochii, gâtul, muşchii şi articulaţiile. Starea de oboseală poate persista două-trei săptămâni, iar tusea chiar două luni.