Grupul Lukoil a decis sa se adreseze Curtii de arbitraj de la Londra. Conform intelegerii dintre cele doua parti, Sinopec urma sa pria 50% din compania Caspian Investment Resources ltd (CIR), detinuta de compania patronata de Vagit Aleksperov. Cealalta jumatate apartine deja gigantului chinez.

CIR detine participatii in patru proiecte de petrol si gaze naturale din Kazahstan, rezervele totale fiind estimate la 100 milioane tone hidrocarburi lichide. In 2014, cele patru zacaminte au realizat 3,67 milioane tone.

In aprilie 2014, Lukoil si Sinopect au semnat un acord de 1,2 miliarde de dolari, tranzactia urmand sa fie finalizata pana la sfarsitul anului trecut. A intervenit insa degringolada de pe piata petrolului.

Acum, Sinopec s-a razgandit si a renuntat la afacere: din cauza titeiului prea ieftin. "Un pret al aurului negru de 40-50 de dolari/baril amplifica riscurile legate de amortizarea cheltuielilor", au explicat expertii.

In opinia lor, cele doua parti nu au reusit sa ajunga la un numitor comun privind modificarea valorii activelor in cauza, asa cum, de altfel, era prevazut in contract. "Lukoil va incerca, probabil, sa ceara daune pentru ca Sinopec a taraganat incheierea afacerii. In caz contrar, Lukoil ar fi reusit sa vanda altcuiva participatia lui la CIR", au concluzionat specialistii.