E un sunet cât se poate de real, care nu poate fi comparat cu nimic altceva, nici cu zgomotul vântului, nici cu foșnetul frunzelor și nici cu tropotul mărunt al ploii. Este mai degrabă un sunet al liniștii, o liniște profundă, desăvârșită de încremenirea brazilor printre perdelele de zăpadă. Dar somnul pădurii este înșelător. Laboratoarele nevăzute din acele și din tulpinile miliardelor de brazi pulsează, iarna, de viață. Nimeni nu știe cum, dar brazii trăiesc, lucrează, sub încremenirea zăpezii și a gerurilor. Aroma aceea tămâiată, de brad, care ne încântă sufletul la venirea sărbătorilor, este rodul unei chimii fine, a unei activități neîntrerupte desfășurate iarna, când se crede că toată natura vegetală hibernează. De fapt, lumea vegetală are “abilitatea” de a se menține într-o continuă transformare, așa încât să fie mereu adaptată capriciilor și primejdiilor oricărui anotimp. Iar din acest proces continuu, de adaptare și de transformare a plantelor, rezultă și ceea ce noi, oamenii, numim remedii. Despre unele dintre ele vom vorbi în continuare, mai precis: despre rășina și cetinile de brad, cele mai accesibile medicamente proaspete ale acestui sezon.

Recoltarea rășinii de brad

Rășina de brad se acumulează pe trunchiul arborelui, acolo unde acesta a fost rănit, ea având un rol de dezinfectant și de cicatrizant. Ca atare, o vom putea recolta de pe orice traseu turistic montan care străbate o pădure de brad. Din păcate, în aceste zone, brazii sunt adesea scrijeliți și ca atare au acumulări masive de rășină. Fiindcă prezența ei indică, de fapt, o rană a copacului, o vom desprinde de pe trunchi cu multa grija, cu ajutorul unui cuțitaș, doar de acolo unde stratul este gros și nu este nevoie să răzuim trunchiul, pentru a nu-l răni și mai rău, și pentru a nu lua și bucăți de scoarță care ulterior vor complica procesul preparării. Rășina se poate depozita în pungi de plastic, dar nu mai mult de câteva zile, deoarece le va dizolva, sau în cutii metalice, în cazul în care vrem să o ținem o perioadă de timp mai lungă (termenul său de valabilitate este de 3-4 ani).Preparate pe baza de rășină

Tinctura

Se obține simplu, amestecând un pahar (200 ml) de alcool alimentar tare, de 80-90 gr., cu 3-4 linguri de rășină. Amestecul se pune într-un borcan care se va închide ermetic, cu capac, și se lasă minimum 3 zile, într-un loc călduț, agitându-l periodic, așa încât rășina să se dizolve cât mai bine. După trecerea acestui interval de timp, preparatul se filtrează, iar tinctura rezultată se depozitează în sticluțe care vor fi păstrate închise ermetic.

Tinctura de rășină este un remediu cicatrizant, antiinfecțios și antiinflamator, comparabil cu propolisul, dar mult mai bine tolerat de către organism decât acesta.

Unguentul

Se prepară din 7 linguri de untură, o lingură de rășină de brad cât mai curată și câte o linguriță de miere zaharisită și de ceară de albine (ambele le găsim în piețe, la apicultori). Mai întâi se pune într-un vas, la foc mic, untura, și se lasă cât să devină lichidă, după care se adaugă rășina și ceara, care se amestecă până ce se dizolvă complet, după care se ia vasul de pe foc, se adaugă mierea și se lasă să se răcească. Cât mai este cald, unguentul se toarnă într-un borcan, care va fi închis și lăsat în frigider, unde se poate păstra până la trei luni.

Uleiul cu rășină

Într-o oală cu apă clocotită, ținută pe foc mic, se pune un vas cu 100 ml de ulei de măsline, care se lasă să se încălzească. După ce uleiul a devenit fierbinte, se pune o lingură de rășină și se amestecă bine până se dizolvă complet. Se filtrează, se lasă să se răcească și se pune într-o sticlă care va fi închisă ermetic. Cu acest ulei se fac fricționări pentru combaterea afecțiunilor respiratorii și se aplică pe arsuri de gravitate mică și pe contuzii, pentru o vindecare rapidă.

Tratamente interne cu rășină

Cistite, cistite hemoragice, infecții renale – se ia de 3-4 ori pe zi câte o linguriță de tinctură de rășină de brad, dizolvată în jumătate de pahar de apă. Preparatul se administrează pe stomacul gol, în cure de minimum 14 zile, având efecte antiinfecțioase, cicatrizante și regenerative epiteliale foarte puternice. De asemenea, rășina de brad (și într-o măsură și mai mare cea de pin) are efecte de stimulare a diurezei și a activității rinichilor similare tincturii de ienupăr, dar fără acțiunea iritativă a acesteia. Studii foarte recente făcute în Coreea de Sud, în anul 2009, sub conducerea dr. S. Yang, arată că rășina și uleiul volatil de brad sunt foarte active ca antibiotice contra: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Listeria monocytogenes.

Tusea – se ia de 3-4 ori pe zi, câte o linguriță de tinctură de rășină, amestecată cu o lingură de miere lichidă. Este un excelent calmant, dezinfectant și stimulent imunitar pentru zona gâtului. Acest remediu este foarte eficient și pentru prevenirea și combaterea suprainfecțiilor bacteriene, în cazul virozelor gripale.

Tabagismul – se administrează o dată la 4 ore, 1/2 linguriță de tinctură de rășină de brad, amestecată cu o linguriță de miere de salcâm. Acest preparat descongestionează arborele bronșic de secreții și, se pare, reduce dorința de a fuma, fiind de ajutor celor care vor să renunțe la acest viciu extrem de periculos pentru sănătate. Mai mult, studii făcute în anul 2005, în Grecia, arată că bradul are efecte antitumorale, prevenind apariția bolii canceroase, la care fumătorii, activi sau pasivi, sunt foarte expuși.

Balonare și colici abdominale care apar în contact cu frigul – se administrează, înainte de a merge dimineața la toaletă, o linguriță de tinctură pusă pe o bucățică de pâine uscată. Tinctura de rășină de brad reglează flora intestinală, prevenind dezvoltarea explozivă a bacteriilor care produc flatulență, bacterii care se dezvoltă mai activ pe fondul scăderii imunității, în condiții de frig.

Infecții intestinale, colită de fermentație – vreme de trei săptămâni, se administrează înainte de fiecare masă o bucățică de pâine uscată pe care s-a pus o linguriță de tinctură de rășină. Se iau minimum 3 doze pe zi. Rășina de brad acționează ca antibiotic, ajută la regenerarea mucoaselor tubului digestiv, împiedică proliferarea în exces a florei de fermentație.

Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro

Citeste si Începe cura de imunizare!