"România este un stat capturat. Ce se întâmplă acum este cauzat de un mix de factori. Este o presiune electorală, o presiune externă şi o reglare de conturi. E regretabil faptul că această curăţire este realizată nu prin voinţa clasei politice, ci prin justiţie. Nu văd niciun fel de contribuţie a clasei politice", a declarat profesorul Mircea Coşea, la Antena 3.

Un stat capturat este conform definiţiei Băncii Mondiale - un stat clientelar şi corupt. Adică abuzat de oamenii cărora le este încredinţată puterea, în interesul propriu sau al grupului pe care il reprezintă, pentru a-si întări poziţia şi mării averea. Corupţia politică implică o varietate de infracţiuni şi acte ilicite comise de oamenii politici înainte, în timpul şi după ce părăsesc funcţia pe care o ocupă.

Acest tip de corupţie obstrucţionează dezvoltarea şi bunăstarea, pierzându-se încrederea în politică şi în instituţii, dar şi în sistemul de valori, toate urmând să se reflecte direct şi indirect asupra economiei. Iar de suferit, suferă numeroşi cetăţeni ai României. Cetăţeni a căror încredere este abuzată, ale căror aşteptări sunt înşelate şi care în loc să se bucure - la 25 de ani de la revoluţie - de un nivel de trai identic cu cel din Europa de Vest, se zbat de la un eveniment electoral la altul, pentru supravieţuire.

Pentru a fi încununată de succes, o tentativă a României de a se elibera de acest statut de captiv - trebuie să fie una autentică şi să rezulte din voinţa proprie.

Dacă se întâmplă doar pentru a răspunde unor presiuni externe, exercitate fie de Uniunea Europeană, NATO ori cancelarii occidentale, atunci recidiva ar putea fi iminentă, iar actualul val al dosariadelor, doar o reglare de conturi, în prag de campanie electorală.