Furtuna, care a avut loc in 23 iulie 2012, a fost cea mai puternica din ultimii 150 de ani. "Daca eruptia s-ar fi produs cu o saptamana mai devreme, Terra ar fi fost lovita din plin", a explicat Daniel Baker de la Universitatea din Colorado.

O furtuna de amploarea celei din 1859 ar fi costat economia mondiala 2.000 de miliarde de dolari, au afirmat, la randul lor, expertii Academiei nationale de stiinta.

Pentru ca furtunile solare pot perturba functionarea retelelor electrice si pot intrerupe telecomunicatiile, internetul, transporturile aeriene sau orice alt sistem alimentat cu energie electrica.

Furtunile solare se formeaza la suprafata Soarelui. In timpul acestor explozii sau eruptii de masa coronala, plasma ionizata este aruncata in spatiu cu mare viteza.

Vanturile solare astfel generate sunt incarcate cu puternice radiatii si provoaca furtuni geomagnetice, interactionand cu campul magnetic al Pamantului.

Potrivit fizicianului Pete Riley, exista o probabilitate de 12% ca o puternica furtuna solara sa afecteze Terra in urmatorii 10 ani.