Metoda care se bazeaza pe aceasta descoperire poate deveni alternativa la chimioterapie in tratarea leucemiei sau a altor tipuri de cancer. Molecula a fost creata de oamenii de stiinta de la Laboratorul Jackson, statul american Maine. Profesorul Kevin Mills este de parere ca procesul care are loc in aceste celule constituie un progres in vindecarea cancerului.

„Timp de cativa ani am studiat celule canceroase din punct de vedere genetic. Astfel, am decoperit un program genetic, care, potrivit estimarilor noastre, poate fi folosit pentru a obliga celulele canceroase sa se autodistruga”, spune profesorul Mills.

Impreuna cu echipa lui de specialisti, Mills a identificat natura moleculelor care distrug celulele canceroase in organismul soarecilor cu ajutorul mecanismului de autovindecare. Profesorul american spune ca forta celulelor canceroase se explica printr-o mutatie rapida in genomul lor.

„Dar aceasta caracteristica reprezinta, in acelasi timp, punctul nevralgic al celulei canceroase. Ea are nevoie de un mecanism de protectie pentru a proteja genomul de mutatii necontrolate. Moleculele noastre intervin in acest mecanism de protectie, de care au nevoie celulele canceroase, nu insa si cele sanatoase”, explica Mills. Astfel, sunt nimicite numai celulele canceroase, fara a le afecta pe cele sanatoase.

Medicul oncolog Thomas Openshaw, unul dintre colegii lui Mills, afirma ca, la un moment dat,  aceasta descoperire poate fi folosita pentru alcatuirea unui tratament destinat bolnavilor de cancer, metoda care va putea inlocui chimioterapia. Dar nu imediat, pentru ca mai sunt necesare o serie de cercetari.