Asteptata cu mult interes si nervozitate de investitorii lumii, decizia OPEC a antrenat o noua scadere a pietei petrolului si o noua depreciere a rublei ruse fata de dolarul american si moneda unica europeana. Pana in iunie anul viitor, cand va avea loc urmatorul summit al Organizatiei tarilor exportatoare de petrol, cartelul va produce zilnic 30 de milioane de barili, nivel stabilit in decembrie 2011.

"Sa vedem cum va reactiona piata si vom actiona in consecinta", a comentat directorul general al OPEC, Abdullah al-Badri. Aproape imediat, petrolul marca Brent, cu extractie din Marea Nordului, s-a ieftinit cu 9%, coborand la 72 de dolari/baril, in timp ce rubla s-a prabusit, pur si simplu.

"Este posibil ca pretul petrolului sa scada chiar sub 60 de dolari/baril, dar numai in prima jumatate a anului viitor. Este un tarif acceptabil pentru Rusia. Desigur, unele proiecte costisitoare vor fi amanate, dupa toate probabilitatile", a declarat, in acest context, presedintele companiei Rosneft, Igor Secin, afisand un optimism neimpartasit de majoritatea analistilor rusi.

Valeri Nesterov, de la Sberbank CIB, estimeaza, spre exemplu, ca actualele preturi la titei vor antrena o incetinire a ritmului de crestere a productiei de sist in SUA. Rusia va fi obligata, la randul ei, sa renunte la o serie de proiecte strategice, dar extrem de costisitoare.

"Vor fi inghetate programe ambitioase, precum exploatarea unor zacaminte uriase de hidrocarburi, dar greu accesibile", a estimat, pe de alta parte, Vitali Kriukov, director Small Letters.

"Daca actuala situatie se va mentine in urmatorii 1-2 ani, efectul negativ va fi mai puternic decat sanctiunile occidentale impuse Rusiei. Prognoza de pret de 80 de dolari/baril devine, prin prisma deciziei OPEC, un vis frumos", a apreciat expertul Maksim Oreskin, de la Ministerul rus de finante.

In ceea ce priveste productia de petrol a Rusiei, desi Secin exclude un asemenea scenariu, vicepresedintele Lukoil, Leonid Fedun, anticipeaza o scadere importanta a acesteia, dar nu dramatica. In opinia omului de afaceri, in 4-5 ani, productia va ajunge la 490 milioane tone, de la 525 milioane in prezent.