Aeronautica. Airbus Group a incheiat o serie de cotracte si acorduri, care vor consolida prezenta comerciala si industriala a fabricantului de avioane in China, o piata in plina ascensiune la nivel mondial. Gigantul european a semnat prelungirea pana in 2025 a contractului de asamblare de avioane A320 la Tianjin, precum si un acord pe 20 de ani privind realizarea in Franta si China a aproximativ 1000 de elicoptere civile (EC 175).

Cele doua acorduri au fost incheiate cu societatea chineza Avic, pentru o valoare estimata intre 13 si 15 miliarde de euro. Companiile aeriene chineze s-au angajat, de asemenea, sa cumpere 70 de avioane (43 de A320 si 27 de A330), ceea ce inseamna peste 7,2 miliarde de euro. Exista, la acest capitol, numai o intelegere de principiu.

Auto. PSA Peugeot Citroen a semnat oficial parteneriatul sau strategic cu Dongfeng Motor, ce prevede preluarea de catre grupul chinez a unei participatii de 14% la capitalul constructorului auto francez, in schimbul a 800 de milioane de euro. De asemenea, va fi creata o intreprindere mixta in vederea comercializarii de autoturisme Peugeot, Citroen si Fengshen (marca a Dongfeng) in Asia de Sud-Est.

Energie. GDF Suez a semnat, la randul sau, un acord de cooperare cu Beijing Enterprise Group (BEG), in vederea dezvoltarii de proiecte gazeifere si de eficienta energetica in China. Stocarea gazelor naturale face parte din noile dosare abordate cu scopul de a furniza societatii Beijing Gas, filiala a BEG, un instrument de flexibilitate pentru a deservi 7 milioane de clienti.

Nuclear. Areva a semnat, pe de alta parte, un acord de parteneriat cu grupul CNNC vizand continuarea discutiilor legate de un proiect privind constructia unei uzine de tratare si reciclare a combustibililor uzati. La randul sau, EDF si-a reinnoit parteneriatul globl cu CGN.

Finante. Institutiile financiare franceze (banci, companii de asigurari...) au obtinut autorizatia pentru investitii in moneda chineza de pana la 80 miliarde renminbi (RMB). Suma similara celei obtinuta de Londra, la sfarsitul anului 2013. Si invers, un acord extinde capacitatea structurilor chineze de a investi in Franta.

Mediu inconjurator. Suez a obtinut un contract de 600 de milioane de euro pe o perioada de 30 de ani. Compania franceza va trata, via unei intreprinderi mixte unde va detine 60% din actiuni, 33.000 de tone de deseuri periculoase si medicale pe an pentru Nantong, o metropola cu 8 milioane de locuitori, situata in apropiere de Shanghai.