Mahnitski afirma ca fostul presedinte Viktor Ianukovici se afla in Rusia, care a acordat oficial gazduire inclusiv fostului procuror general, Viktor Pshonk si fostului ministru de interne, Vitali Zaharenko. „Moscova nu vrea sa recunoasca vinovatia acestor oameni”, spune Mahnitski.

„Cu Ucraina colaborareaza toate tarile lumii, cu exceptia Rusiei. Iar conform unor calcule preliminare, numai in Rusia au fost transferate ilegal cel putin 32 de miliarde de dolari”, a declarat oficialul de la Kiev.

El a precizat ca, pe parcursul anchetei, au fost confiscate numeroase dintre bunurile personale ale lui Ianukovici, ale fostului sef al administratiei prezidentiale, Andrei Kluev, ale fiului fostului sef al statului, Aleksandr Ianukovici, ale altor fosti demnitari. Cumulate, conturile lor bancare din Ucraina se cifreaza la aproape 112 milioane de dolari.

„Infiorator este faptul ca acesti bani sunt folositi inclusiv pentru finantarea miscarii separatiste”, afirma Mahnitski. Interventia lui survine in contextul in care marti, la Londra, se deschide o conferinta internationala dedicata recuperarii activelor ucrainene instrainate sub o forma sau alta.