Printre riscurile majore ale unei regionalizari gresite, realizate de dragul regionalizarii ar putea fi cresterea artificiala a birocratiei din tara. "Riscam sa constatam dupa descentralizare ca am realizat mai multe pagube decat profit", a mai declarat Crin Antonescu in cadrul dezbaterilor privind proiectul de regionalizare a Romaniei.

Membrii Academiei Romane prezenti la dezbatere au atras atentia ca noul proiect de regionalizare nu trebuie sa repete greselile facute in trecut. Regiunile ar trebui sa nu mai poarte denumiri geografice (gen Nord-Est, Vest, Sud etc) ci sa respecte traditia istorica (Acad. Ioan Paun Otiman). Apoi, noile regiuni ar trebui sa puna accent pe coeziunea teritoriala, sa reduca decalajele intraregionale (prof. univ Ioan Ianos) si sa aiba in fruntea criteriilor de infiinatare functionalitatea socio-economica a structurilor regionale.

"Descentralizarea este un medicament teritorial. Prescrierea unei doze gresite poate avea insa efecte adverse si chiar complicatii, cu rezultat uneori fatal", sustine prof. univ Ioan Ianos. Acesta a observat ca actualele Regiuni de Dezvoltare nu au reusit sa rezolve problema decalajelor intraregionale, intre judetele bogate si cele mai sarace din cadrul aceleiasi regiuni. "Au lipsit proiectele intraregionale. Ce s-a observat este ca au fost prioritizate proiectele de importanta locala, care nu au avut efect de amplificare la nivel regional", explica profesorul Ianos.

De altfel, asa cum a observat si prof. Dumitru Sandu, in anii 2005-2006, cand economia Romaniei intra in plin avant economic, disparitatile dintre judete au crescut si mai mult. 

Pentru demararea procesului de elaborare a cadrului normativ necesar organizarii si functionarii regiunilor, la nivelul MDRAP a fost contituit Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), organism cu rol strategic care va propune profilul viitoarelor regiuni administrativ-teritoriale. CONREG este organizata si functioneaza pe trei paliere: Grupul de lucru academic, compus din 10 personalitati din mediul universitar si academic; Grupul de lucru format din alesi locali si demnitari; si Grupul de lucru al societatii civile. In plus, pentru demararea procesului de elaborare a cadrului normativ necesar stabilirii competentelor tuturor palierelor administrative s-a constituit Comitetul Tehnic Interministerial pentru Regionalizare-Descentralizare (CTIRD). Acest organism va fi condus de ministrul dezvoltarii regionale, ajutat de ministrul finantelor publice.

La nivelul ministerelor si a celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale se vor constitui grupuri de lucru pentru descentralizare competentelor.

CONREG si CTIRD vor fi sprijinite de un Secretariat Tehnic, alcatuit din reprezentantii MDRAP, ce vor fi numiti prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale.