Potrivit rezultatelor unui studiu asupra tomatelor, roşiile violet, modificate genetic, conţin un compus bogat în antioxidanţi - numit antocianină -, care prelungeşte durata de viaţă a legumei, de la 21 de zile, la 48 de zile. În plus, pigmentul natural al tomatei încetineşte procesul de supra-maturare care duce la putrezire.

Mai trebuie mentionat ca, o serie de studii anterioare care au avut ca obiect de cercetare aceleasi tomate modificate genetic au aratat, fara drept de tagada, că legumele îmbogăţite cu antocianini prelungesc viaţa şoarecilor predispuşi la cancer. Exista insa si un aspect negativ: roşiile  violet îşi pierd aroma adevărată.

Acum, cercetătorii de la John Innes Centre susţin că perioada de valabilitate a tomatelor s-ar putea prelungi dacă legumele ar fi culese timpuriu, cât sunt încă verzi, şi determinate să se coacă artificial cu etilenă.

Totodată, specialiştii au constatat că roşiile violet au şi o probabilitate mai mică de a dezvolta una dintre cele mai des întâlnite boli de după recoltare, putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea). Important este şi faptul că procedeul poate fi utilizat şi în cazul altor fructe moi, precum căpşunele şi zmeura, mentioneaza Antena3.