Conform aceluiasi proiect, a carui copie a fost obtinuta de redactia cotidianului Kommersant, serviciile secrete vor beneficia de acces direct la toate aceste date. Astfel, respectivele institutii vor afla, printre altele, numere de telefon, adrese IP sau adresele de e-mail ale utilizatorilor retelelor sociale.

Operatorii afirma ca unele dintre prevederile preconizatului act normativ vin in contradictie cu Legea fundamentala, pentru ca solicita stocarea si pastrarea datelor fara o decizie judecatoreasca prealabila.

„Sunt incalcate drepturi garantate de Constitutia Rusiei”, precum dreptul la inviolabilitatea vietii private, secretul corespondentei, a convorbirilor telefonice sau comunicatiilor, indiferend de natura lor, subliniaza Kommersant, citand dintr-o scrisoare adresata de operatorul Vympelkom mai marilor Ministerului comunicatiilor.

In context, autorii scrisorii se intreaba cine va finanta intreaga aceasta operatiune, respectiv achizitionarea unei aparaturi costisitoare si punerea la punct a unor canale de comunicatii cu FSB, care presupune alte importante cheltuieli. Conform legislatiei ruse, astfel de actiuni sun platite de organele de ordine, nu de operatori.