Volkswagen, cel mai mare producător auto din lume, va anunţa clienţii şi autorităţile, a anunţat purtătorul de cuvânt al companiei germane, Peter Thul.

Autorităţile germane au cerut Volkswagen să explice, până la data de 7 octombrie, modul în care intenţionează să respecte standardele de mediu pentru motoarele sale diesel. Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania (KBA) a trimis Volkswagen o scrisoare în care solicită grupului auto să pună la punct "măsuri obligatorii, precum şi un calendar", astfel ca, până la data de 7 octombrie, să respecte standardele de mediu fără a recurge la programele software care au manipulat rezultatele testelor de poluare.

În cazul în care Volkswagen nu va respecta termenul limită, KBA avertizează în scrisoarea sa că ar putea să-şi retragă aprobarea pentru toate modelele implicate în scandalul motoarelor trucate, ceea ce înseamnă că le va fi interzisă circulaţia pe toate drumurile germane.

Volkswagen 'a manipulat' în Germania testele privind nivelul emisiilor la 2,8 milioane de maşini, a anunţat vineri ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt. 'Pe baza datelor noastre, camionetele şi maşinile fabricate de Volkswagen sunt de asemenea echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare', a adăugat Dobrindt.

Autorităţile elveţiene au suspendat vânzarea modelelor diesel Audi, Seat, Skoda şi Volkswagen fabricate în perioada 2009 - 2014. Ar putea fi afectat aproximativ 180.000 de vehicule.

La Bursa de la Frankfurt, acţiunile Volkswagen au scăzut vineri cu 4%, la 107,65 euro. Din cauza declinului acţiunilor, VW a pierdut săptămâna trecută aproximativ 25 miliarde de euro (28 miliarde de dolari) din capitalizarea de piaţă.

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA), relateaza agerpres.