În 2008, cand guvernul sarb era condus Partidul Democrat, acum in opozitie, Gazprom Neft a preluat o participaţie de 51% în NIS, pentru 400 milioane de euro.

La acea data, multi politicieni au estimat că tranzacţia a subevaluat masiv valoarea de piaţă a NIS. Privatizarea s-a făcut într-un moment în care Serbia se baza pe dreptul de vot al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca o declaratie de independenta a Kosovo la ONU.

Vânzarea a făcut parte dintr-un acord mai amplu între Rusia şi Serbia, care a inclus şi angajamentul de a a construi prin Serbia gazoductul South Stream, pe care UE incearca acum sa il blocheze, şi construirea unei facilităţi de stocare a gazelor naturale.

NIS Petrol deţine, în acest moment, 15 staţii de distribuţie a carburanţilor în România, sub brandul Gazprom, şi vrea să-şi dubleze numărul benzinăriilor până la finele anului, după investiţii de 15-20 de milioane de euro. Totodată, NIS Petrom deţine şi concesiunea a şase perimetre petrolifere de explorare în vestul României.