Andrew Brown, care se ocupa de acest domeniu la Shell, considera ca o crestere a productiei de gaze de sist dincolo de granitele Statelor Unite si ale Canadei va fi blocata de lipsa utilajelor si a personalului calificat. In plus, este nevoie de ample si costisitoare lucrari de prospectare.

Potrivit Financial Times, cresterea accelerata a productiei gazelor de sist in SUA a fost posibila gratie dezvoltarii si perfectionarii tehnologiilor destinate acestor activitati, fapt care a schimbat, practic, radical ramura energetica in America de Nord. Or, in opinia expertilor Shell, o asemenea revolutie nu se va repeta prea curand in nici o alta parte a lumii. Iata de ce, afirma specialistii companiei mentionate, trebuie cautate alte surse pentru satisfacerea cererii mondiale in plina ascensiune.

„Am vazut cum in Statele Unite toate rezervele de gaze de sist au intrat foarte rapid in exploatare. Dar in alte tari, acest proces va dura considerabil mai mult timp”, a subliniat Brown pentru Financial Times. De mentionat ca un punct de vedere similar a fost exprimat si de alte mari companii energetice, inclusiv ExxonMobil, care a refuzat anul trecut sa se lanseze intr-o aventura de acest gen in Polonia.

De altfel, compania Shell este ea insasi implicata in asemenea proiecte lansate de diferite state ale lumii, precum China, Turcia, Africa de Sud sau Ucraina. Recent, gigantul energetic a convenit cu Gazprom neft conditiile unei colaborari in domeniul gazelor de sist in Rusia. Cu toate acestea, Brown considera ca, pe termen scurt, investitorii si consumatorii nu trebuie sa-si puna mari sperante in aceste proiecte. „Rezervele rusesti de gaze de sist sunt cele mai promitatoare din lume. Dar exploatarea lor nu este o chestiune de viitor apropiat”, a avertizat expetul Shell.

In America de Nord lucreaza companii precum Nabors, Halliburton si Baker Hughes, care au o vasta experienta in forarea pe orizontala si utilizarea tehnogiilor de resort. In schimb, in alte tari, posibilitatile de folosire a acestor tehnologii nu sunt deloc mari.