Rezultatele unui nou studiu, realizat pe mai mult de 1 milion de femei, raportează un risc mai mare decât triplu de a muri mai devreme, în cazul fumătoarelor, comparativ cu nefumatoarele. Mai aflăm că, renunţând la acest obicei, o femeie poate elimina aproape total riscul foarte crescut de deces prematur. 

Fumatul rămâne principala cauză de deces dintre cele care pot fi prevenite atât în ​​SUA, cât și în Marea Britanie. Autorul studiului, Peto Richard, profesor la Universitatea Oxford, și colegii săi au realizat unul dintre cele mai complexe studii cu privire la pericolele fumatului și la beneficiile renuntării la acest obicei, în rândul femeilor născute în preajma anului 1940. Acestea au fost, practic, prima generație de doamne care au fumat în mod regulat, de-a lungul vieţii lor.  Dn acest motiv, Numai în secolul 21 am putut observa în mod direct efectele depline ale fumatului prelungit – a mortalității premature, în rândul femeilor", a declarat Peto. 

Între 1996 și 2001, cercetătorii au recrutat 1.300.000 de participanţi de sex feminin, cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani. Femeile au completat chestionare în care detaliaseră stilul lor de viață, starea medicală și factorii socio-demografici. Cercetătorii au anaalizat starea acestor femei 3, respectiv 8 ani mai târziu. 

La începutul studiului, publicat în revista “Lancet”, 20% dintre femei au fost fumătoare, 28% fuseseră foste fumătoare şi 52% nu au fumat niciodată. Fiecare dintre aceste femei a fost înregistrată în sistemul național de sănătate din Marea Britanie, astfel încât moartea lor și cauza decesului au fost înregistrate, de asemenea. 

Până în 2011, 66.000 dintre ele muriseră. Cercetătorii au descoperit că femeile care au fumat de-a lungul anilor de adult, au avut de trei ori un risc mai mare de a muri, comparativ cu nefumatoarele şi cu femeile care au renunţatcu mult înainte de vârsta mijlocie. 

Mai încurajator, însă, a fost efectul pozitiv pe care renunţarea la fumat l-a avut în ceea ce priveşte durata de viaţă a femeilor. Cele care au renunţat la fumat înainte de a fi ajuns la vârsta de 40 de ani au evitat mai mult de 90% din risc, în timp ce femeile care s-au oprit chiar mai devreme, înainte de vârsta de 30 de ani, cu până la 97% .