Un proiect PDL prevede trans­formarea primariilor de sector in administratii subordonate Consi­liului General si Primariei Gene­rale. Miza financiara este de peste 2,5 miliarde de euro. Potrivit politicienilor, in spatele acestei miscari legislative se poate naste un colos administrativ cu puteri sporite care ar calca in picioare directivele europene privind descentrali­zarea si participarea cetatenilor la luarea deciziilor.

O simpla raportare la bugetele initiale de anul trecut ar face ca noul primar general al Bucurestiului sa aiba la mana o suma colosala. Daca pana anul trecut bugetul ar fi fost de numai 4 miliarde de lei, acesta ar avea la dispozitie spre directionare, impreuna cu consilierii generali, mai bine de 10 miliarde de lei. Potrivit expunerii de motive, prin aceasta masura se doreste dezvoltarea unitara a Capitalei, avand in vedere ca discrepantele dintre sectoare sunt destul de mari. Documentul lansat de conducerea demo­crat-liberala prevede ca primarii sectoa­relor Municipiului Bucuresti sa fie alesi din randul consilierilor generali in functie ai Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Printre atributiile care ar urma sa le detina fiind gestionarea bugetului de sector asa cum a fost aprobat el de Consiliul General, sa intocmeasca studii si prognoze pentru dezvoltarea economico-sociala, ia masurile tehnico-economice in vederea realizarii investitiilor de interes sectorial, elibereaza autorizatii pentru cons­tructii cu regim de inaltime de maxi­mum parter si doua etaje, stabileste organigrama si statul de functii, infiin­teaza institutii si societati comerciale, dar  si alte activitati avand mai mult caracter simbolic decat executiv.

Primarul va putea fi schimbat in aceleasi conditii in care a fost numit, adica tot de Consiliul General. Astfel, ori de cate ori primarul de sector nu actioneaza potrivit intereselor CGMB acesta risca sa-si piarda calitatea dobandita si sa revina la calitatea de consilier.

Falsa problema a economiei financiare a consiliilor


Politicienii spun ca se pune o falsa problema a economiilor realizate prin desfiintarea acestor consilii de sector si exceptarea alegerii primarilor de catre locuitorii sectorului. Practic, un consilier local bucurestean castiga in jur de 1.000 de euro pe an din participarea la sedintele de consiliu.

Fiecare consiliu are 27 de consilieri, iar in cele sase sectoare sunt 162 de consilieri. Suma platita pentru indemnizatii ar fi de aproximativ 162.000 de euro. Nici cheltuielile ocazionate de alegeri nu ar fi o pierdere prea mare, mai ales ca acestea se desfasoara concomitent cu cele pentru Consiliul General si pentru Primaria Generala. Consilierul liberal Ioan Gabriel Tanase sustine ca este de acord cu revizuirea unor competente ale primariilor de sector, dar in niciun caz forma propusa de PDL nu ar rezolva problemele administrative ale Bucurestiului. „Nu mi se pare normal ca toate deciziile sa fie centralizate, iar fondurile sa fie politizate si mai mult decat sunt in prezent la Consiliul General. Se da exemplu Sectorul 5, unde managementul primarului a facut ca sectorul sa nu aiba parte de o dezvoltare asa cum au avut alte sectoare, deoarece acolo este un consiliul slab, fara initiativa, iar primarul isi face de cap...”, spune Ioan Gabriel Tanase.


Trebuie gandita administrarea metropolei


Consilierul social-democrat Doru Giugula crede ca aceasta lege are un caracter clientelar si nu va schimba cu ceva situatia actuala a Capitalei, care ar trebui strans legata de dezvoltarea ca o metropola. „Cred ca este o incercare de a se restrange bugetul Bucurestiului intr-o singura mana pentru ca nu se justifica forma actuala. Noi avem sectoare de peste 300.000 de locuitori, cat doua judete la un loc, si concentram toata decizia catre un singur grup? Nu este vorba de ­indemni­zatia de sedinta de 300 de lei, asta nu este o justificare, ci interesele de grup care spera sa puna mana pe Capitala. Eu am propus inca din 2002 un proiect prin care sa se ia in calcul alegerea unui primar al metropolei Bucuresti, iar primarii sa devina si viceprimari ai noii administratii create pentru ca acesta este sensul dezvoltarii Capitalei”, afirma Doru Giugula.  Fost viceprimar al Capitalei in man­datul lui Adriean Videanu, Ludovic Orban sustine ca fostul primar a mai incercat sa vina cu aceasta idee, dar a renuntat. „Ei cred ca mai prind Primaria Bucuresti sau Consiliul General, dar ultimele sondaje arata ca nu mai ajung ei acolo. Este inceputul declinului. Aceasta propunere a lor este o mare aiureala, dar ii lasam sa-si piarda timpul. Un element fundamental in administratia europeana este principiul subsidiaritatii prin care tot mai multi cetateni sa participe in luarea deciziilor. La noi partidul de guvernamant face totul pe dos. Ei vor sa concentreze puterea in mainile unui singur organ... ei cred ca mai pot lua primaria”, declara actualul deputat liberal Ludovic Orban. Subiectul nu a intrat in discutia politica a partidului democrat-liberal de ieri, dar acestia au confirmat ca sunt mai multe proiecte legate de schim­barea Legii alegerilor locale. „Personal, consider ca Primaria Generala trebuie condusa de un singur sistem, asa cum e in toata Europa, pentru ca decizia sa fie unitara. Despre cum se numesc sefii de sectoare, consilierii, ramane de discutat”, a confirmat Mircea Toader, liderul depu­tatilor PDL, discutiile privind mo­dificarile privind administrarea sectoarelor bucu­restene.