Crima organizata italiana a profitat de recesiunea din 2009 pentru a prospera si pentru a prelua cu banii ei murdari intreprinderile puternic afectate de criza globala. „Mafia SA si-a consolidat pozitia de compania numarul 1 a economiei ita­liene”, noteaza un raport publicat  de Con­fesercenti, Confederatia intreprinde­ri­lor mici si a comertului, ai carei membri sunt victime privilegiate ale crimei organizate din Peninsula. Potrivit documentului, cifra de afaceri cumulata echivaleaza cu 7% din productia industriala a tarii, in conditiile in care aceasta din urma s-a con­tractat cu aproape 5% in 2009. In pri­mele luni de la instalarea degringoladei finan­ciare globale, expertii au tras un puternic semnal de alarma, estimand ca, pe fond de instabilitate, Ndrangheta in Calabria, Cosa Nostra in Sicilia si Camorra napolitana, alaturi de alte grupari ma­fiote, se vor arunca in afaceri cu credite du­­bioase. Confesercenti afirma in rapor­tul sau ca structurile crimei organizate au reusit sa-si spele castigurile cumparand bunuri de pe piata si angajand la un pret bun sute de someri. „Pe timp de criza, banii mafiei ii atrag pe oameni”, scrie ra­portul, care se bazeaza pe datele furnizate de politie, informatori, magistrati si orga­nis­mele oficiale.

Astfel, cifra de afaceri cumulata a tuturor organizatiilor mafiote italiene a fost evaluata la 135  de miliarde de euro, constituita jumatate din trafic de droguri, de fiinte umane si de arme, precum si din contrabanda. Din total, 25 de miliarde au fost obtinute, printre altele, din jocuri de noroc si munca la negru, frauda a adus aproape un miliard de euro, iar prostitutia numai 600 de milioane de euro. Confesercenti a apreciat la 1,17 miliarde de euro remuneratiile varsate mafiotilor si la 2,75 miliarde valoarea mitei date oficialilor.

Potrivit confede­ra­tiei, odata cu scaderea preturilor la imobiliare, actiuni, obligatiuni, odata cu devalorizarea intre­prinderilor, exista riscul, deloc de neglijat, ca mafia sa foloseasca uriasul sau profit „pentru a face shopping financiar” la bursa.