Compania Nafta Moskva, controlata de omul de afaceri rus Suleiman Karimov, negociaza cu guvernul belarus preluarea pachetului de control (50% + 1 actiune) al producatorului de potasiu Belaruskali. Surse apropiate tranzac­tiei afirma ca discutiile sunt in curs de finalizare. Intreprinderea belarusa a fost evaluata al 30 mld. $, iar suma tran­zactiei s-ar putea ridica la 15 mld. $. Autoritatile de la Minsk au incercat si anul trecut sa vanda Belaruskali, dar au renuntat pe motiv ca ofertele nu s-au ridicat la nivelul dorit. La acea data a fost insa vorba de 25%, pretul propus fiind de 6-7 mld. $.

Potasiul este larg folosit in productia de ingrasaminte, in industria chimica si in cea alimentara. Anual, la nivel mondial se realizeaza aproximativ 200 mil. tone de potasiu. In ceea ce priveste societatea din Belarus, tara care se confrunta cu o grava criza financiara si este obligata sa scoata la vanzare, dupa modelul Greciei, o mare parte din marile sale companii, ea realizeaza anual 11 milioane de tone de potasiu. Dar, avand in vedere ca Sulei­man Karimov detine, de asemenea, alte doua societati de resort (Uralkali si Silvnit), daca tranzactia va reusi se va crea un nou lider mondial, care va „controla 35%-40% din piata mondiala”.

Dar aparitia unei megacompanii poate atrage atentia structurilor anti­mo­nopol din tarile consumatoare. Simpla fuziune dintre Uralkali si Silvnit a fost atent analizata de serviciile de resort din China si Brazilia, dar ulterior a fost aprobata. Belaruskali impreuna cu Uralkali isi vor vinde productia prin intermediul unei singure firme specializate - Compania de potasiu din Belarus.