La Constanta a fost lansat primul proiect strategic in domeniul turismului al carui buget se ridica la peste 2,43 milioane de lei.

Sub numele de „Tinerete, Initiativa si Calitate pentru Turismul Romanesc”, proiectul are ca obiectiv principal exploatarea superioara a potentialului turistic al Dobrogei, Moldovei si Bucovinei prin sustinerea de cursuri de calificare in meseriile bucatar, ospatar, administrator pensiune turistica, agent de turism - ghid, cursuri de perfectionare profesionala pen­tru dobandirea unor competente de manager proiect, specialist si auditor in domeniul calitatii si cursuri de initiere in afaceri.

Cursurile sunt destinate anga­ja­tilor, intreprinzatorilor din do­me­niul turistic si tinerilor aflati in anii teminali de liceu sau cu studii superioare. „Am deschis deja birouri de consiliere regio­nala in Constanta, Tulcea, Iasi si Suceava al caror scop este consi­lierea tinerilor in accesarea fon­durilor europene, pentru crearea unei afaceri sau asociatii in turism, dar si pentru a-i califica in domeniu”, a declarat Irina Anea, managerul de proiect, care a adaugat ca deja primii cursanti au primit diplomele de absolvire. Cursurile gra­tuite de calificare pentru meseriile de ospatar, admi­ni­­s­trator pensiune turistica, agent de turism, specialist si auditor in domeniul calitatii vor continua si in 2010. In plus, tot anul viitor, la Constanta, vor fi organizate si cur­suri de initiere in afaceri (management, marketing, tehnici de comunicare, planuri de afaceri). Un alt obiectiv al pro­iectului este integrarea serviciilor turistice si promovarea sejururilor combinate de turism specializat de litoral, delta, montan si de afaceri, la care participantii sunt selectati respectandu-se transparenta, nediscrimi­narea si egalitatea de sanse.

Proiectul a fost demarat la initiativa Asociatiei EGRETA, in parteneriat cu Patronatul National si cel Judetean al Femeilor de Afaceri din IMM-uri si Fundatia Invatamantului Preuniversitar al Cooperatiei Mestesugaresti „Spiru Haret”.