Grupul financiar Garanti Romania a incheiat 2011 cu un profit net consolidat de 8,3 milioane de euro, fiind primul an in care raporteaza un rezultat net pozitiv atat la nivel consolidat , cat si pentru fiecare din cele patru entitati ale grupuli.

Astfel, la finalul anului trecut, Garanti Bank a inregistrat un profit de 3,1 mil. euro, Garanti Credite Ipotecare – 2 mil. euro, Garanti Credite de Consum – 1,7 mil. euro si Garanti Leasing – 1,5 mil. euro.

„Cu o abordare prudenta in ceea ce priveste situatia economica in acest an si, in acelasi timp, cu un crez puternic in potentialul de dezvoltare al Romaniei, ne propunem sa majoram nivelul de profitabilitate a grupului cu 50% in acest an fata de 2011”, a aratat
Murat Atay, CEO Garanti Group Romania

Garanti Bank Romania isi mentine obiectivul de intrare in Top 10 banci de pe piata locala, insa directorul general al grupului puncteaza ca principala preocupare a grupului ramane profitabilitatea.

Activele Garanti Bank au crescut anul trecut la 1,45 miliarde euro, iar pentru 2012, grupul si-a propus o crestere de 10% pe fiecare din toate cele patru segmente de business.

Totalul creditelor s-a majorat cu 19%, la 936 milioane euro, portofoliul fiind echilibrat intre cele doua mari categorii de clienti: retail si mari companii.

La finalul anului trecut, valoarea depozitele s-a plasat la 467 milioane de euro, iar numarul cardurilor de debit si de credit a crescut cu 16% fata de 2010, la 230.000. In acelasi timp, banca detine o retea de 77 de agentii, 194 de ATM-uri si 7.340 de POS-uri.

Potrivit lui Muray Atay, Garanti Bank Romania a primit ratingul BB+ pentru datorii pe termen lung cu perspectiva stabila si un rating de viabilitate “b” din partea Fitch Ratings.

„Ratingul este superior celui primit de sistemul bancar in ansamblu si plaseaza banca in topul primelor patru banci romanesti cel mai bine clasate de Fitch”, a explicat acesta, adaugand ca ratingul se datoreaza puterii financiare pe care o are actionarul, precum si calitatii activerlor detinute de banca, abordarii prudente a riscului, calitatii satisfacatoare a activelor.

Garanti Bank este prezenta in Romania din 1998 si, pana in anul 2007, a oferit servicii bancare doar pentru companii locale si internationale. Incepand cu anul 2007, institutia a primit licenta de la BNR pentru a dezvolta produse si servicii pentru persoane fizice si intreprinderi mici si mijlocii, extinzand in acelasi timp reteaua de unitati, bancomate si terminale POS. Un alt an de cotitura in extinderea afacerilor grupului pe piata romaneasca a fost 2010, o data cu integrarea a trei institutii financiare non-bancare: Garanti Leasing (marca sub care a functionat compania Motoractive Leasing), Garanti Credite de Consum (fosta Ralfi IFN SA) si Garanti Credite Ipotecare (fosta Domenia Credit).

Grupul Garanti este detinut de Turkyie Garanti Bankasi, cea de a doua banca privata ca marime din Turcia, dupa active. Turkyie Garanti Bankasi a avut anul trecut un profit net consolidat de circa 1,36 miliarde euro, la active de 66,7 miliarde euro.