Există şi câştigători ai crizei, ale căror businessuri au crescut semnificativ, chiar în contextul recesiunii. Cu o strategie bine pusă la punct, continuând investiţiile, dar şi pe fondul ieşirii de pe piaţă a mai multor firme mici care au dat faliment, Dragoş Anastasiu, CEO Eurolines România, estimează că anul acesta îşi va dubla cifra de afaceri faţă de 2011, până la aproximativ 45 de milioane de euro.

El spune că businessul pe care îl reprezintă este un „exemplu clasic că, dacă e criză, nu e pentru toţi” şi chiar dacă piaţa este în scădere, „trebuie să faci în aşa fel încât să-ţi crească cota de piaţă”.

Anastasiu a explicat dublarea încasărilor prin investiţiile făcute în promovare, training şi resurse umane, în ciuda tendinţei companiilor de a tăia aceste bugete. În plus, tot anul acesta, Anastasiu a încheiat un parteneriat cu TUI, liderul mondial în turism. Creşterea cifrei de afaceri s-a produs şi pe fondul falimentului mai multor firme mici sau al agenţiilor de turism care au pus lacătul pe uşă în cei patru ani de criză. Și toate acestea în contextul în care statul nu a luat nicio măsură pentru sprijinirea businessurilor din turism sau transport, iar în ceea ce priveşte restul prevederilor legislative, precum mărirea TVA, acestea au avut rolul de a descuraja mediul de afaceri autohton.

„În primul rând, reacţia autorităţilor în faţa crizei a fost una întârziată, o explicaţie fiind şi aceea că 2008 şi 2009 au fost ani electorali”, este de părere reprezentantul Eurolines, adăugând că aceasta este şi cauza pentru care au fost luate măsuri radicale, în locul celor de prevenţie.

Un exemplu în acest sens este şi tăierea salariilor bugetarilor cu 25%, în 2010, care ar fi putut fi evitată dacă sistemul ar fi fost restructurat din timp. În plus, în toţi cei patru ani de criză, a lipsit dialogul dintre autorităţi şi mediul de afaceri sau societatea civilă, dar, mai ales, studiile de impact asupra celor din urmă.