Pentru mediul de afaceri, cei patru ani de criză au avut un impact negativ, determinat de lipsa de predictibilitate şi de schimbările legislative şi fiscale aplicate „peste noapte”, spune Mihail Marcu, proprietarul clinicilor MedLife.

În ceea ce priveşte propriul business, Marcu susţine că domeniul medical este un domeniu mai puţin afectat de recesiune, dar, cu toate acestea, „oamenii încep să pună sănătatea pe locul trei, după necesităţile de hrană şi căldură”.

Mai mult, proprietarul MedLife a atenţionat că ţara noastră se află, în continuare, pe ultimul loc la capitolul „Finanţarea sănătăţii”, cu un procent real de 4,5-4,6% din PIB, spre deosebire de alte state europene, în care media alocărilor bugetare ajunge la 8,5% din PIB. În acest context, businessurile din sănătate şi-au încetinit creşterea de la 70% pe an în perioada de boom economic, la 8-12%, deşi estimările arătau că domeniul medical va continua să crească anual cu 20%.

În plus, Marcu a afirmat că în toţi aceşti ani autorităţile nu au adoptat măsuri care să combată criza, toate prevederile legislative fiind luate „pe genunchi”.

Proprietarul MedLife este de părere că guvernanţii ar fi trebuit să poarte un dialog permanent cu mediul de afaceri şi să le asculte sfaturile, astfel încât „PIB-ul să poată fi reglat de firmele private şi nu din creion”.