Aceşti oameni de afaceri nu au putut evita intrarea în insolvenţă a unor business-uri proprii, în ciuda faptului că se numără printre cei mai bogaţi români. Vezi despre ce milionari este vorba şi cum au „intrat la apă” afacerile lor.

1. Dinu Patriciu. Considerat cel mai bogat român, potrivit topului Forbes 500 Miliardari, cu o avere estimată la 2,1-2,2 miliarde de euro, omul de afaceri „a trecut pe linie moartă” companiile din retail în care a investit în ultimii ani de criză, Minimax şi Mic.ro Retail.

Cele două companii au intrat în insolvenţa la începutul anului la cererea proprie, după ce şi alţi creditori solicitaseră acelaşi lucru în instanţă.

Patriciu deţinea în luna septembrie a anului trecut 830 de magazine Mic.ro, dintre care 720 fixe şi 110 mobile, şi 58 de unităţi Macro şi Minimax.

După depunerea cererii de insolvenţă în cazul Macro şi Minimax, toate unităţile de tip discount au fost închise. Ulterior, compania a intrat în faliment, toate activele fiind în curs de lichidare. Aceeaşi soartă ar putea fi împărtăţită şi de reţeaua Mic.ro, ale căror magazine şi-au tras şi ele obloanele, iar o parte din spaţiile în care funcţionau unităţile de retail au fost scoase la închiriat.

Citeste si Dinu Patriciu a fost achitat

Cine nu lasă Mic.ro să moară2. Petrică Uşurelu. Proprietarul Piritex Group, poziţionat pe locul 215 în Top 300 Capital cu o avere estimată la 25-30 milioane de euro, şi-a lăsat acest business pe mâna specialiştilor de la Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), numită de judecători noul administrator al societăţii la momentul admiterii intrării în insolvenţă.

Piritex este prezentă pe piaţa din România din 1994 şi distribuie mochetă, covoare, linoleum, parchet, adezivi şi accesorii.

Petrică Uşurelu mai deţine o participaţie de 20% în cadrul proiectului industrial Ploieşti West Park, restul fiind controlat de grupul belgian Alinso. Uşurelu a comasat în decurs de un an o serie de terenuri agricole achiziţionate de la persoane fizice şi a trecut în intravilan un lot mare de 220 de hectare situat în comuna Ariceştii Rahtivani de lângă Ploieşti.

Citeste si Insolventa grupului Piritex va fi administrata de CITR

3. Horaţiu Cercel. Antreprenorul sibian, care s-a plasat pe poziţia 222 în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 26-27 mil. euro, se consideră o victimă colaterală a crizei şi spune că nu mai putea evita intrarea Concefa în reorganizare. Potrivit acestuia, de vină pentru această situaţie sunt investiţiile care au depăşit capacitatea financiară a companiei, lipsa de alocări bugetare pentru şantierele grupului din zona de căi ferate, principalul domeniu de activitate al companiei, precum şi condiţiile aspre de creditare impuse de bănci.

Judecătorii au desemnat tot Casa de Insolvenţă Transilvania drept administrator judiciar al companiei. Datoriile Concefa s-au majorat pe parcursul anului trecut de la 142 milioane de lei la 160 milioane de lei, iar creanţele au crescut de la 43 milioane de lei la 62 milioane de lei. Concefa a rulat anul trecut afaceri de 85 milioane de lei, în scădere cu 24% faţă de anul anterior.

4. Dragoş Popescu. Spre deosebire de ceilalţi milionari cu afaceri în insolvenţă, fondatorul RHS Company, una dintre primele cinci companii din piaţa de distribuţie IT&C din România, cu o avere estimată la 13 milioane de euro, a avut alte motivaţii când a cerut intrarea firmei sale în această procedură judiciară. Popescu a apelat la această măsură extremă pentru a continua activitatea companiei, ale cărei conturi fuseseră blocate de ANAF în urma unei suspiciuni de fraudă prin neplata TVA.

Înfiinţată în 1999, RHS Company este cel mai mare importator al mărcilor Fujitsu, LG Electronics, AMD, Brother, Intel, Canon, HP, Sony, Kingston, Samsung, Toshiba, Microsoft şi principalul furnizor pentru retailerii Altex, Domo şi hipermarket-uri.

5. Dan Diaconescu. Ocram Televiziune, companie care operează postul OTV al omului de afaceri din Caracal, a intrat în insolvenţă la finele lunii martie, după ce instanţa a aprobat cererea înaintată în noiembrie 2011 de firma Mamitzu Production. Compania lui Diaconescu, aflat pe locul 432 în Topul Forbes 500 miliardari, cu o avere estimată la 8-9 milioane de euro, a intrat astfel pe mâinile
administratorului judiciar Acsis Solv IPURL.

Ocram Televiziune a înregistrat pentru anul 2011 o cifră de afaceri netă de 1,79 milioane de euro şi o pierdere de 161.000 de euro. În 2011 firma avea 28 de angajaţi şi datorii care se ridicau la 3,9 milioane de euro.

Citeste si Televiziunea Poporului, OTV la un pas de faliment