Prezentarea noi generații de smartphone de la Apple - iPhone 5 - a decurs fara probleme, insa toata lumea a recunoscut ca aparatul nu mai face pionierat tehnologic. Wall Street Journal a remarcat 6 lucuri importante care lipsesc pe noul iPhone 5, dar există pe telefoanele competiției.

1. Tehnologia Near Field Communuication (NFC) care permite utilizatorului să achite cumparaturile gartie "portofelului digital" doar cu un clic. Cipurile NFC sunt in prezent încorporate în multe smartphone-uri Android și Windows, dar noul iPhone nu are acest cip, folosind in schimb capacitățile limitate ale unui software numit Passbook.

2. Schimbul de date (fotografii, clipuri video, contacte) la atingere. Functia este integrata în Samsung Galaxy S III și alte telefoane noi folosind Android. Funcționalitate similară dar limitată ii ofera unui iPhone doar aplicațiile dezvoltate de catre terți.

3. Ecranele dinamice. Display-ul noului iPhone in continuare nu arată încă widget-urile care au devenit deja o trăsătură caracteristică a concurenților și tuturor smartphone-urilor noi Android si Nokia cu sistem Windows. Pe iPhone, livrarea directă de informații de pe ecran, fără necesitatea rularii aplicațiilor (e-mail, mesaje instant, Facebook) se afla inca in faza incipientă.

4.Deblocarea device-ului gratie aplicatiie de detectare a fizionomiei proprietarului. Utilizatorii iPhone vor trebui in continuare să mute cursorul virtual.

5. Ecranul foarte mare. Dimensiunea ecranului iPhone 5 este de 4 inci, cu jumătate de inci mai mult decât modelul precedent. Dar concurenții produc deja modelele cu ecrane de până la 5 inci. Modelul rival  - Samsung Galaxy S III - are un ecran cu o diagonala de 4,8 inci si care nu cedeaza cu nimic la capitolul calitatea imaginii.

6. Incarcarea contactless. Această nouă posibilitate a fost introdusă de Nokia in al sau Lumia 920 care rulează Windows Phone 8. Noul incarcator pentru iPhone 5 este mai mic, dar cablul inca nu a disparut definitiv.